Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Feminismen verkar vara i behov av ett vuxet samtal

Vänsterprofilen Kajsa Ekis Ekman har en kontroversiell syn på kön enligt en rad feminister. För det ska hon tydligen straffas med bojkott.

Annons
Just nu rasar en debatt om könstillhörighet. Bild: Yvonne Åsell/SvD/SCANPIX

För varje dag som går i det politiska Sverige blir man än mer övertygad om att det här landet inte längre klarar av en vuxen, öppen och intellektuell samhällsdebatt.

Vi har flera exempel på det. Migrationspolitiken är väl kanske det politiska område som varit mest infekterat. Fram till tvärvändningen 2015 var konsensus länge att Sverige skulle ha en så öppen och human asyl- och flyktingpolitik som möjligt. Mitt Europa bygger inga murar och så vidare, ni känner alla till retoriken. Anständiga röster som däremot vågade uttrycka tveksamhet eller kritik anklagades för att fiska i grumliga vatten. Så var situationen länge även i frågor om hederskultur och islamistisk extremism.

Det verkar inte vara ett dugg bättre i den feministiska rörelsen.

När vänsterprofilen och författaren Kajsa Ekis Ekman tidigare i januari gav sin syn på kön och transsexualitet – en fråga som engagerar starkt inom feministiska kretsar – så utlöstes en kritikstorm. Ekis Ekmans frågade sig bland annat vad som definierar kön och problematiserade könskorrigering av barn och vad som sker om individer själva får välja könstillhörighet.

Kajsa Ekis Ekman ifrågasätter helt enkelt att kön bara skulle handla om identitet, helt frikopplat från biologi.

Gott så. Det låter tjatigt vid det här laget, men det är en intressant diskussion. Kajsa Ekis Ekmans prövande och intellektuella resonemang är befriande, framför allt när frågor rörande kön på sistone kommit att domineras av en normkritisk linje som enbart talar om kön som en social konstruktion. Man behöver inte hålla med Ekis Ekman, men det är välkommet att åsikter och idéer ifrågasätts.

Tyvärr verkar delar av den moderna feministiska rörelsen inte tåla lite hederlig idékritik. Ekis Ekman möttes av helt orimliga svar och anklagelser. Poeten Athena Athena Farrokhzad skriver bland annat: "den syn hon ger uttryck för får våldsamma konsekvenser". Göteborgs-Postens kultursida talar om "skrämselpropaganda om transkvinnor" och oroas av att Ekis Ekmans kulturtext riskerar att flytta det offentliga samtalet mot mer hot och hat.

Hårda ord. Men lite väl för överdrivet. Kajsa Ekis Ekman uttrycker sig inte hatiskt mot transpersoner.

Och nu i veckan valde Roks, riksorganisationen för kvinnoorganisationer och tjejjourer, att porta Kajsa Ekis Ekman från en konferens om porr och prostitution. Bara för att Roks inte delar Ekis Ekmans åsikter i debatten om kön.

Ovanstående reaktioner visar på en feministisk rörelse som inte tål en öppen och intellektuell debatt. Varför annars anklaga en motdebattör som bara för ett intellektuellt resonemang kring kön för att spä på hot och våld? Varför annars ägna sig åt något så barnsligt som att avboka någon vars åsikter man inte gillar? Delar av den feministiska rörelsen tycks vilja att man ska rätta sig efter den konsensuslinje som råder för tillfället och bara hålla käften.

Det är mycket tråkigt. Vad sägs om att sluta fultolka motdebattörer och i stället föra ett vuxet samtal?

Mer läsning

Annons