Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Försvarsmakten ska inte rikta vapen mot civila svenskar

En moderat riksdagsmotion om att sätta in militär i socialt utsatta områden har fått stor uppmärksamhet. Ledarsidan är starkt kritiskt till förslaget.

Annons

Sätra har blivit otryggare.

På många håll i Sverige är det stökigt. I riksmedia är det mest fokus på storstäderna och deras socialt utsatta områden. Men även Gävle har faktiskt sina problem.

Den senaste tiden har vi flertalet gånger fått läsa om stök och bråk i Sätra centrum. Såväl Gefle Dagblad som Arbetarbladet har uppmärksammat oroligheterna i stadsdelen och den allt mer utbredda otryggheten bland Sätraborna. Nu senast ska maskerade ungdomar ha avfyrat rökbomber i Sätra centrum.

Bråkstakarna ska ha filmat och stoltserat om sina dumheter i sociala medier. Det blir allt tydligare att det handlar om ungdomar som har noll respekt för det lokala samhället. Lokala handlare känner sig maktlösa.

"Vi får ju stänga varje gång och det hindrar ju försäljningen och skapar en viss otrygghet" sade ICA-handlaren Fredrik Rydberg till P4 Gävleborg efter helgens rökbomber.

LÄS MER : Kraftsamling för att lösa stöket i Sätra

Det här får inte fortsätta. Men hur kan Sätra bli tryggare?

Några moderater är inne på att använda militära medel. Gävleborgs moderata riksdagsledamot Lars Beckman har skrivit under en motion till riksdagen om att militären ska få sättas in i otrygga områden när polisens resurser inte räcker till.

"Min absoluta uppfattning är att Sverige skall använda samhällets alla resurser för att bekämpa de kriminella gängen. Därför borde det undersökas om militärer under ledning av polisen skulle kunna utföra vissa polisiära uppgifter, såsom till exempel upprätthållande av allmän ordning och vissa bevakningsuppgifter. Dessa militärer borde få genomgå en kortare utbildning för dessa uppgifter" står det att läsa i motionen som är underskriven av ytterligare 19 andra moderater.

Det låter simpelt och självklart, eller hur? Kriminalitet, stök och bråk i socialt utsatta områden har förpestat tillvaron för alla de hederliga invånare som bor i dessa bostadsområden. När man läser om ungdomarna som härjar i Sätra är det lätt att känna att det är fruktansvärt att inget görs för att stoppa ligisterna.

Men att sätta in militär i utsatta stadsdelar? Det är helt fel väg att gå.

Dels för att det rubbar uppdragsindelningen mellan försvarsmakten och ordningsmakten. Försvarsmakten ska sköta Sveriges försvar. Det är polisen som ska upprätthålla lag och allmän ordning. Försvarsmakten ska helt enkelt inte rikta vapen mot civila svenskar i brottsutsatta stadsdelar. En sådan uppdelning borde vara självklar i en liberal demokrati och rättsstat.

LÄS MER : Manifestation mot oroligheterna i Sätra på torsdag

Sedan finns ju så klart risken att militär i socialt utsatta områden spär på ytterligare motsättningar. Det här är ju områden där många invånare lever i utanförskap. Det tär på tilliten till övriga medborgare och samhället. Kommer patrullerande soldater att försvaga eller förstärka känslan av utanförskap? Gissa en gång.

Det är lätt att slänga ur sig "hårda" förslag om åtgärder för att ge sken av att man tar otryggheten på allvar. Det blir ju uppmärksammat. Det är en sak att kräva hårdare tag mot respektlösa ungdomsgäng och organiserad brottslighet. Men det är en helt annan sak att vilja rucka upp gränserna mellan ordnings- och försvarsmakt.

Hela samhället måste mobilisera för att tackla den växande otryggheten och kriminaliteten. Det kräver fler poliser som både syns i samhället och som utreder brott. Det kommer att kräva återinförd beredskapspolis som kan avlasta polisen vid allvarliga kriser och händelser. Det kommer att kräva strängare straff.

Men det kommer även att kräva politiska och sociala insatser för att hjälpa människor ur utanförskap och för att förhindra att man faller in i kriminalitet. Och inte minst: det kommer att kräva att vanliga människor tar sitt ansvar. Problemet kan inte bara lösas av polis eller politiker.

På torsdag kväll hålls en manifestation i Sätra centrum för att markera mot den senaste tidens oroligheter i Sätra. Det är betydligt mer välkommet än beväpnade soldater i Sätra.

LÄS MER : Bawar Ismail: Akta er, alla gängkriminella – här kommer en ny myndighet

LÄS ÄVEN : Bawar Ismail: Kriminalitet på grund av skattesänkningar? – vad löjligt!

Mer läsning

Annons