Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BAWAR ISMAIL: Hedersbrott måste straffas hårdare

Flickor och pojkar ska kunna leva fritt i Sverige. Därför måste hedersförtrycket bekämpas.

Annons

På onsdagen presenterade regeringen en ny strategi mot mäns våld mot kvinnor.

En av vår tids stora frihetsfrågor är att bekämpa hedersförtrycket. Det är ett förtyck som finns här och nu i Sverige. Den bidrar till att flickor och kvinnor inte vågar klä sig som de vill och att de inte vågar umgås med vem de vill. Den bidrar till rädslan för att en bekant ska skvallra till familjen bara för att man hälsat på en kille. Eller den ständiga oron för att en sommar tvingas resa till hemlandet för att giftas bort.

Och om man inte lyder familjen eller släkten har man dragit skam över släkten. I värsta fall kan det leda till hedersmord.

Så får det inte vara i Sverige. Här ska vi försvara rätten till ett tryggt och fritt liv – för alla, oavsett kulturell eller religiös bakgrund.

Men tyvärr har det gjorts för lite för att bekämpa hedersförtrycket. Små steg har tagits genom åren, men mer måste göras. Under onsdagen presenterade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), tillsammans med sina regeringskolleger Morgan Johansson (S) och Gustav Fridolin (MP), en ny jämställdhetspolitisk skrivelse. Där ingick nya insatser mot hedersförtrycket.

Regeringen föreslår bland annat en nationell kartläggning av hedersförtrycket. Det har inte gjorts sedan 2009. En uppdaterad bild av läget är ett måste om hedersförtrycket ska bekämpas. I dag är det främst organisationer som Varken hora eller kuvad (VHEK), som med sina egna medel, försöker kartlägga hedersförtrycket. Det är en ovärderlig insats av civilsamhället, men rapporterna ger inte en komplett bild av hur det ser ut i hela landet. En nationell kartläggning skulle kunna titta på hur utbrett problemet är. I vilka svenska städer är det som värst? Hur ser unga flickor och pojkar på saken? Hur många är oroliga för att giftas bort mot sina vilja?

Utan tillräcklig kunskap är det ju svårt att bedöma hur mycket resurser som behövs. Och en tydligare bild av läget skulle underlätta arbetet för berörda myndigheter och organisationer. Just därför är en nationell kartläggning viktig.

Men en kartläggning räcker inte. Vi vet att hederskulturer existerar. Och de som utövar våld i hederns namn måste givetvis få ett straff som signalerar att det är fullständigt oacceptabelt och något som inte hör hemma i det svenska samhället. Därför är det välkommet att justitieminister Morgan Johansson (S) även vill utreda om brott med hedersmotiv ska straffas särskilt hårt. En sådan straffskärpning borde ha tillkommit för länge sedan.

Hedersförtryck är inte en enkel fråga. Men alla i Sverige har rätten att leva sitt liv som man vill. Därför måste vi göra allt vi kan för att bekämpa hederskulturens tyranni.

LÄS MER: Bawar Ismail: Ung Vänster gör ett klassiskt vänstermisstag i frågan om hedersförtryck

Mer läsning

Annons