Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Hej då 2016 – du kommer inte att bli saknad

Terrorism, Brexit, döda kändisar och president Trump. Ledarsidans Bawar Ismail tar farväl av året 2016.

Annons

Äntligen kan vi ta farväl av året 2016.

Vilket år det blev, va? Mitt flöde i sociala medier fylls av trötta vänner som vill ta farväl av året 2016. Ett mörkt år, läser jag. Ett år som man helst vill glömma.

Och visst är det lätt att stämma in med klagokören. 2016 har varit ett jobbigt år. Eller nej, att beskriva 2016 som ett jobbigt år är inte tillräckligt. Det har varit ett för jäkligt år.

En rad omtyckta artister, skådespelare och kändisar lämnade oss i år. Listan är lång, men bara för att nämna några: David Bowie, Leonard Cohen, Gene Wilder och Muhammed Ali. Nu senast Carrie Fisher, bland annat känd för sin roll som prinsessan Leia i Star Wars. Men även centerpartisten och tidigare statsminister Thorbjörn Fälldin lämnade oss i år. Han var en påläst och eftertänksam politiker, vilket står i stark konstrast mot hur det låter i stora delar av politikerkåren i dag med alla usla, mediala oneliners.

När vi blickar tillbaka till året 2016 kommer vi förmodligen att lyfta fram de två viktiga valen i Storbritannien och USA. Britterna röstade nej till fortsatt medlemskap i EU och i USA vann Donald Trump över Hillary Clinton i presidentvalet. Jag ska erkänna att jag trodde på omvända resultat i de båda valen. Så fel jag fick, liksom nästan alla andra tyckare.

Brexit och Trump ledde även till en nyttig diskussion om populismens framfart. Bör vi lyssna på den oro som tros ligga bakom populisternas framgångar? Det är frågor som lär fortsätta diskuteras in i det nya året. Och vad blir konsekvenserna av valresultaten? Den brittiska regeringen verkar ha noll koll på exakt hur de ska träda ur EU. Och Donald Trump skapar nya skandalrubriker varje dag när han twittrar, tar samtal från världsledare eller utser problematiska personer till sin administration. Då ska vi även ha i åtanke att Donald Trump ska sitta i Vita huset i fyra år.

2016 har tyvärr även varit ett år av terror. Bryssel, Ryen, Nice, Orlando och Berlin – detta är bara ett fåtal av de terrordåd som skett i år. Terrorrörelser som Islamiska staten (IS) opererar fortfarande fritt och uppmanar sympatisörer i väst att begå våldshandlingar mot civila. Kanske kan 2017 innebära slutet på IS i Syrien och Irak, med den pågående befrielsen av Mosul i Irak och planer på att befria Raqqa i Syrien. Men tyvärr finns det inga garantier på att 2017 kommer att bli ett tryggare år. Våra säkerhetstjänster måste fortsättningsvis vara på alerten när det gäller jihadistisk terror. Men jihadisterna kommer aldrig att vinna. Det är när vi överger vårt sätt att leva och njuta av livet som vi förlorar. Det bör vi alltid tänka på.

Själv har jag en liten önskan inför det kommande året: att vi får en lite mer fredligare och säker värld. Tyvärr lär terrorister och tyranner fortsätta ställa till med tragedier 2017.

Mer läsning

Annons