Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Ingen plats för Årets svensk i Vänsterpartiet

I Vänsterpartiet lönar det sig inte att kämpa för kvinnors rättigheter i socialt utsatta bostadsområden. Vill man krossa hedersförtrycket petas man bort från riksdagslistan. Är det värdigt ett feministiskt parti?

Annons
Vänsterpartiet försöker göra sig av med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Bild: Henrik Montgomery/SCANPIX

MeToo-kampanjen fortsätter att kasta ljus på sexuella övergrepp och trakasserier mot kvinnor i olika branscher och samhällsgrupper. Listan över upprop mot sexismen i vårt samhälle är lång, och varje dag tillkommer nya, hjärtskärande berättelser.

Nu försöker även hedersförtryckta tjejer och kvinnor göra sina röster hörda. Men det är svårt att få vittnesmål från denna utsatta grupp. Till SR Ekot säger initiativtagaren bakom kampanjen #underytan, Galaxia Elias, att "de har varit tysta, och till och med nu, när alla kvinnor pratar öppet vill de inte medverka, för att de är väldigt rädda".

Så fungerar hedersförtrycket. Inte ens under anonymitet vågar kvinnor berätta om hur de kontrolleras av familj och släkt. Rädslan för repressalier leder till total tystnad.

Läs mer : Hedersbrott måste straffas hårdare

Det är så sorgligt. Under detta förtryck vågar inte flickor och kvinnor att klä sig som de vill eller umgås med vem de vill. De lever med rädslan för att en bekant ska skvallra för familjen om man bara hälsat på någon av det motsatta könet. Eller att de en dag ska tvingas tillbaka till hemlandet för att giftas bort. Och om man inte lyder familjen eller släkten har man dragit skam över släktnamnet. I värsta fall kan det leda till hedersmord.

Att bekämpa hedersförtrycket är en av vår tids största frihetsfrågor och bör engagera alla som kallar sig feminister i detta land. Tyvärr är det inte så.

De flesta riksdagspartier har inga större problem med att tala om hedersförtrycket. Flera åtgärder har presenterats, där Liberalerna varit mest drivande, för att motverka förekomsten av dessa unkna normer. Men det finns ett riksdagsparti som verkligen har "issues" med frågor om hedersförtryck.

Det partiet är Vänsterpartiet. Ett parti som säger sig vara feministiskt. Ett parti vars företrädare gärna talar om att krossa patriarkatet. Ett parti som säger sig värna om jämställdhet.

TV: Vad gör politikerna åt hedersförtrycket? Följ debatten direkt från GD-huset

När en rad invandrarkvinnor sommaren 2015 vittnade om hur reaktionära krafter kontrollerade kvinnors liv och vardag i socialt utsatta bostadsområden svarade Vänsterpartiets ledning med att beskylla kvinnorna för att sprida "generaliseringar och ryktesspridning" om svenska förorter. För ett år sedan gick även Ung vänsters dåvarande förbundsordförande, Hanna Cederin, till angrepp mot de röster som vill bekämpa kulturer som förtrycker kvinnor. Socialdemokraten Nalin Pekgul, som länge drivit frågan om hedersförtryck, och "hennes vänner" anklagades för att "låta bli att agera mot rasism".

Läs även : Ung Vänster gör ett klassiskt vänstermisstag i frågan om hedersförtryck

Nu i veckan kom ytterligare ett exempel på att Vänsterpartiet inte vill ha något att göra med frågor som rör hedersförtryck. Vänsterpartiets valberedning i Stockholm vill peta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh från valsedeln inför valet 2018. Kakabaveh är kanske den riksdagsledamot som varit mest aktiv i debatten om religiös extremism och kvinnors ofrihet i förorter. Hon var en av kvinnorna som sommaren 2015 vittnade om reaktionära moralpoliser i förorten. Hon har grundat den feministiska och antirasistiska föreningen Varken hora eller kuvad (VHEK) vars arbete mot hederskulturer bör belönas med alla möjliga feministiska priser och utmärkelser. I avsaknaden av uppdaterade nationella kartläggningar av hedersförtrycket i Sverige har Kakabaveh och VHEK gjort egna kartläggningar i bland annat Stockholm och Göteborg. Nyhetsmagasinet Fokus utsåg Kakabaveh till Årets svensk 2016, bland annat för hennes stora feministiska engagemang i frågor om radikalisering och klan- och hedersförtryck.

Men någon årets svensk verkar Vänsterpartiet inte vilja ha på sin riksdagslista. Snacka om att inte ta till vara på en av Sveriges främsta röster mot hedersförtryck och religiös extremism.

Läs också : Specialpoliser med rätt att stoppa barn- och tvångsäktenskap

Mer läsning

Annons