Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Inte säkert att Moderaterna får det bättre utan AKB

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra får åter igen avgångskrav riktade mot sig. Ledarsidans Bawar Ismail kommenterar Moderaternas kris.

Annons

Anna Kinberg Batras (M) partiledarskap hotas igen.

Det går inte bra för Alliansen. Inom Liberalerna, som kretsar kring fem procent i opinionen, utkämpas en partiledarstrid. KD lyckas då och då ta sig över fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Det enda partiet i Alliansen som inte har någon kris, tvärtom – de rider på värsta framgångsvågen just nu – är Centerpartiet.

Men värst är nog krisen inom Moderaterna. Borgerlighetens statsbärande parti är klämd mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Utifrån den senaste tidens opinionsmätningar är det ganska tydligt att Moderaterna inte längre är självklart som Sveriges andra största parti – och tredjeplatsen är inte heller så solklar.

I SvD/Sifos senaste mätning får Moderaterna 16,2 procent. SD ligger på runt 18 procent och Centerpartiet är tätt efter M med 12,4 procent. Och i SVT/Novus är läget för M lika dystert: 15,2 procent. Centern ligger på 12,8 procent och SD på 18,7 procent.

Och i Stockholms län rasar det moderata partiet. I DN/Ipsos senaste kvartalsrapport har stödet för M sedan det tredje kvartalet 2016 sjunkit från 31 procent till 19 procent. Centern går starkt framåt från sju procent till 14 procent.

Partiledaren Anna Kinberg Batra (M) har det inte lätt. Redan tidigare i somras började moderata kollegor rikta sin kritik mot partiledningen offentligt. Kinberg Batra lyckades slingra sig undan avgångskrav då. Men nu är det dags igen. Kommer Anna Kinberg Batras partiledarskap överleva de nya avgångskraven?

Bottensiffror leder lätt till internt bråk. Tunga M-kommunalråd har i veckan krävt Kinberg Batras avgång. Olle Reichenberg, kommunalråd i Danderyd, och Pehr Granfalk, kommunalråd i Solna, har öppet deklarerat att de vill se ett ledarskapsbyte inom M.

Krismöten kommer att hållas. Långa telefonmöten kommer att avhandlas. Medier kommer att fiska efter fler avgångskrav. Den här veckan kan innebära slutet för Kinberg Batras partiledarskap. Men än ger partiledaren inte upp. Kinberg Batra har varit glasklar: hon avgår inte. Och flera M-distrikt och representanter har slutit upp bakom henne.

Frågan är om ett partiledarbyte, ett år innan riksdagsvalet, kommer göra gott för M. Det är inte ett dugg säkert. Skulle ett partiledarbyte kunna trolla bort de fatala misstag och snedsteg som M-ledningen begått under mandatperiodens gång – framför allt ett år innan valet?

Det handlar bland annat om Moderaternas öppning för SD-samarbete, vilket inte bara skapade oreda inom partiet utan även ställde till med konflikter inom Alliansen. Och det andra misstaget var så klart att M-ledningen ställde sig bakom Decemberöverenskommelsen, vilket i praktiken satte stopp för ett effektivt borgerligt oppositionsarbete i riksdagen.

Och skulle en ny M-ledare hinna profilera sig tillräckligt, och sin nya riktlinje för partiet, innan valet i september nästa år?

Nej, det är inte säkert att M skulle klara sig bättre utan Anna Kinberg Batra. Men för tillfället är Moderateras partiledare kanske trygg. Det saknas nämligen en tydlig efterträdare. För vem skulle det tänkas vara? Ulf Kristersson? Elisabeth Svantesson? Kanske kan Carl Bildt komma tillbaka? Ingen av Anna Kinberg Batras kritiker har föreslagit en specifik ersättare. Och inte har någon moderat själv trätt fram för att utmana Kinberg Batra om partiledarskapet.

Men vi får se. Kommande dagar och veckor kommer avgöra om Anna Kinberg Batra är den som leder Moderaterna inför nästa riksdagsval.

Mer läsning

Annons