Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Krossa myten om de oskyldiga och ofarliga IS-kvinnorna

Ledarsidans Bawar Ismail om kvinnorna som anslutit sig till Islamiska staten.

Annons
IS utgörs inte bara av män. Bild: AP

Hur ska vi förhålla oss till kvinnor som anslutit sig till terrorsekten Islamiska staten eller andra jihadistgrupper?

Tidigare i december sände Människor och tro i Sveriges radio ett program på temat "kvinnorna som kommer hem från IS". Programmet är värt att lyssna på, särskilt om man söker en större förståelse kring varför unga kvinnor och flickor lockats ner till jihadistgrupper i Syrien och Irak.

I ett av inslagen intervjuas en fransk advokat som sade följande: "Det finns kvinnor som har åkt till Syrien, förblindade av sina män. De finns de som ångrar sig. Men det finns också de som stödjer våldet. Jag är feminist, och anser att kvinnor ska dömas enligt samma kriterier som män".

Det var kloka ord. För tyvärr framställs jihadistkvinnor i medier allt för ofta som offer. I februari 2016 dömdes en ung flicka från Sverige för terrorbrott i Österrike. Hon misstänktes vara på väg till IS i Syrien och på hennes mobil fann polisen bilder på när IS avrättar människor. I hennes chatthistorik upptäckte man även att hon hade uttryckt glädje över terrordåden i Paris.

Trots detta lät en av Sveriges största tidningar, Aftonbladet, publicera ett snyftreportage om den unga flickan. Texten beskrev hur flickans ”läppar darrade", hur ögonen var tårfyllda och hur hon kramade om sin mamma under rättegångsförhandlingarna. Och i den brittiska dagstidningen The Times publicerades i december en nyhetsartikel under rubriken: "Hundratals Isis-änkor fångade i Syrien medan kalifatet faller". Artikeln framställer IS-kvinnor som naiva offer som nu bara längtar hem. Och bara det att Människor och tro ställer frågan om IS-kvinnor är offer eller förövare visar hur omfattande problemet är.

Varför är det inte självklart att betrakta jihadistkvinnor som förövare?

Uppfattningen tycks vara att kvinnor som anslutit sig till IS är naiva och viljesvaga. De har hjärntvättats och lurats ner till helvetet av onda och listiga män. Eller så har de låtit sig förblindas av tonårskärlek och följt med sina partners till kalifatet.

Snacka om att frånta kvinnor deras personliga ansvar.

Missförstå mig inte. Allt detta kan stämma. Men hur och varför man hamnar i extremistiska miljöer har sina olika, individuella förklaringar. Att beskriva IS-kvinnor som offer skapar dock en bild av att jihadistkvinnor är oskyldiga och ofarliga. Och det är ju inte sant.

Även om det mestadels varit män som deltagit i de många krigs- och terrorbrott som IS utfört, så betyder det inte att jihadistkvinnorna bara suttit hemma om dagarna . Enligt en kvinnlig IS-avhoppare, vars berättelser återrapporterats i brittiska Daily Mail, ska jihadistkvinnor fått tortera fångar och slavar. Andra kvinnor har berättat om uppdrag som "förförare" på internet för att locka nya rekryter till kalifatet. Låt oss inte heller glömma moralpoliserna i IS kvinnobrigad vars uppgift var att upprätthålla kalifatets stränga, religiösa lagar. Kvinnor ur den yezidiska minoriteten, som togs som sexslavar av IS, har även vittnat om hur brutalt behandlade de blev av jihadistfruarna.

Det här är viktigt, inte bara för att urskilja vilka som är förövare i det syriska inbördeskriget, utan också för att skydda våra samhällen mot framtida terrorattentat. 2016 stoppade franska myndigheter planer på ett nytt terrordåd i Paris. Fyra personer greps och åtalades för terrorbrott. Alla fyra misstänkta var kvinnor.

Även kvinnor kan vara onda. Så låt oss krossa myten om att IS-kvinnor är oskyldiga offer. Utkräver vi personligt ansvar från de män som anslutit sig till IS, så måste vi utkräva samma ansvar från IS-kvinnor. Vi får inte göra skillnad på förövare och förövare.

Mer läsning

Annons