Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Med Erdogan vid rodret har Turkiet ingen plats i Europa

Erdogan har valt sin väg. Och den är inte förenlig med demokrati och mänskliga rättigheter.

Annons

President Erdogan vill stärka sitt ämbete.

I helgen blev det klart. Turkiet har stängt dörren för demokratin. Det blev ett ja i folkomröstningen om en ny grundlag, något som kommer att stärka president Recep Erdogans ämbete och betydligt försvaga det turkiska parlamentet.

Grundlagsändringen kommer bland annat innebära att Erdogan får möjligheten att upplösa parlamentet, utse domare och utfärda dekret. Dessutom får han total kontroll över militären. Alla former av "checks and balances" undanröjs, eller försvagas åtminstone. På pappret kommer parlamentet ha någon form av insyn i statens affärer. Men om presidentposten och majoriteten i parlamentet kontrolleras av samma parti, i det här fallet Erdogans islamistiska AKP, så lär det inte finnas något större parlamentariskt motstånd.

Dessa förändringar ska även ses utifrån den utrensning som Erdogan nu utför mot oppositionella i landet. Sedan den misslyckade militärkuppen i juni förra sommaren har AKP-regimen gått hårt mot regimkritiker och journalister. Regimen har nästan lyckats kontrollera landets alla medier. Människor fängslas eller blir av med jobben efter anklagelser om konspirationer eller landsförräderi.

I början av 00-talet betraktades AKP och Erdogan som den turkiska demokratins räddning. Det talades om en muslimsk variant av den europeiska kristdemokratin. AKP skulle föra Turkiet in i EU. Allt verkade positivt.

Men titta hur det blev. Det blev mer av auktoritärt styre. Mer och mer. Och nu är inte ens EU-medlemskap något att sträva efter tydligen. Erdogan vill återinföra dödsstraffet, något som helt går emot ett av många krav för EU-medlemskap.

Sverige har stått vid sidan av och länge förespråkat turkiskt EU-medlemskap. Men det bör omvärderas med anledning av den dystra utvecklingen i Turkiet. Med Erdogan vid rodret har Turkiet ingen plats i den europeiska gemenskapen. Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson gör därför rätt i att kräva en "skilsmässa" mellan EU och Turkiet.

Något annat val finns inte. Erdogan har valt sin väg. Och den är inte förenlig med demokrati och mänskliga rättigheter.

Mer läsning

Annons