Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Moderaternas kris påverkar Gävlealliansen

Ledarsidan kommenterar de senaste turerna kring kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M).

Annons

Alliansen i Gävle drabbas av moderaternas kris.

Det bubblar i Gävlepolitiken igen. Moderaterna är, liksom på det nationella planet, i gungning. Och det är en kris som drabbar hela det borgerliga samarbetet i kommunen.

Ända sedan Sverigedemokraterna fällde Gävlealliansens budget tidigare i juni har det talats och viskats om Inger Källgren Sawelas (M) ställning och framtid som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Mycket av missnöjet kommer bland annat från att Sawela tydligen gav kommunens chefsjurist, Helén Åleskog, en helt nyinrättad tjänst som biträdande kommundirektör. En tjänst som gav en saftig lönehöjning på 40 000 kronor.

Läs mer: Kommunchefen om bråket kring hennes lönelyft på 40 000 kronor: "Det där är politik, de får hålla på"

För flera moderata Gävlepolitiker var det något svårt att svälja, framför allt för de som uttryckt sitt missnöje över hur Åleskog skött sitt arbete kring frågan om Inköp Gävleborg. Och inte nog med det. Sawela hade tydligen inte förankrat beslutet med sina allianskollegor.

Inte konstigt att missnöjet har spritt sig inom alliansen.

Och tidigare i juni, när SD fällde alliansbudgeten, gav Sawela mycket märkvärdiga kommentarer till GD. "Någon konsekvens kommer det naturligtvis att få och det är jag som styr och ställer och bestämmer vilka som ska vara med", sade hon då om huruvida SD skulle få fortsatt tillträde till informationsmöten. Så bör inte kommunstyrelsens ordförande tala. Det är kommunfullmäktige som är det högst beslutande organet i kommunen, inte en enskild person.

Läs mer: Uppgifter: Falang inom Alliansen vill peta Inger Källgren Sawela

Såväl moderata partimedlemmar som borgerliga allianskollegor har riktat avgångskrav mot Sawela. Skandalen kring den nyinrättade tjänsten har inte varit till Sawelas fördel.

På onsdagen samlades Gävlemoderaterna till ett krismöte för att avgöra Sawelas framtid. Skulle Moderaterna peta Sawela nu? Skulle det bli ett slut på det interna bråket?

Så vad hände efter mötet? Det är oklart. Moderaterna höll en "lång och bra diskussion" enligt Måns Montell (M), gruppledare i kommunfullmäktige. Och därefter beslutades att Inger Källgren Sawela skulle sitta kvar på sina uppdrag fram till valet 2018. Och GD kunde sedan berätta att Sawela bestämt sig för att inte kandidera till posten som kommunalråd i det kommande valet.

Från allianskollegorna ges dock helt andra besked om när Sawela kan tänkas avgå. Till Arbetarbladet säger Liberalernas kommunalråd Helene Åkerling: "Vi hade ett möte innnan där vi fick presenterat för oss olika möjliga scenarion där det sades att Inger skulle gå i februari".

Läs mer: Helene Åkerlind (L): "Sawela avgår redan i februari"

Oavsett om det sker ett ledarskapsbyte inom Gävlemoderaterna i februari 2018 eller september 2018 måste det borgerliga allianssamarbetet genomgå förändringar. Det är tydligt att det finns djupa sprickor inom samarbetet, inte minst om man lyssnar på vad Liberalerna har att säga om alliansens samarbetsform. Enligt Åkerlind har Moderaterna inte levt upp till överenskommelsen att varje alliansparti har en röst. Om så är fallet är det inte konstigt om allianssamarbetet skulle krackelera sönder. Alliansen är som starkast när alla de fyra borgerliga partierna samarbetar rättvist.

Som det är nu visar inte Gävlealliansen sina starkaste sidor. Det bådar inte gott, ett år innan nästa val till kommunfullmäktige. Moderaternas kris har blivit alliansens kris.

Mer om den politiska krisen i Gävle:

TV: Bawar Ismail om kommunchefens lön: "Ansvaret ligger på Inger Källgren Sawela"

Bawar Ismail: SD är bara ute efter att skapa politiskt kaos i Gävle

Mer läsning

Annons