Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Ökad otrygghet i Gävleborg måste bekämpas

En känsla av otrygghet sveper sig över landet. Det gäller i allra högsta grad även Gävleborg, skriver ledarsidans Bawar Ismail.

Annons
Det behövs mer lag och ordning. Bild: Johan Nilsson/TT/Montage

Allt fler människor i vårt land oroas av brottsligheten i samhället.  I riksmedia är det mest fokus på storstäderna och deras socialt utsatta områden. Men otryggheten sprider sig genom hela landet. Så även i Gävleborg.

I Sandviken härjar ungdomsgäng som ställer till med stök och bråk. Ungdomar hotar och trakasserar personalen i den nyöppnade Tempobutiken.

Och i Gävle har vi sedan en tid tillbaka kunnat läsa om stökiga incidenter i Sätra. Ungdomsgäng glider runt och kastar rökbomber i Sätra centrum. Området har även drabbats av bilbränder. På sistone har det också rapporterats en del om slagsmål och misshandel i centrala Gävle. Tidigare i februari utbröt ett stort bråk på Slottstorget, för att nämna ett aktuellt exempel.

Läs även: Karin Bergkvist: Personalen på Tempo i Sandviken har rätt att känna sig trygg

När Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade den senaste nationella trygghetsundersökningen (NTU) visade den att omkring en tredjedel av befolkningen (29 procent) oroas av brott i samhället. Och nu finns regionala siffror från NTU. Det är inte en trevlig läsning om Gävleborg.

Att Sverige, och Gävleborg, blivit allt mer brottsutsatt går inte att dribbla bort med bortförklaringar längre.

Allt fler medborgare känner sig otrygga i det som kallas region Mitt (som består av Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län). 23 procent uppger att de är otrygga eller inte vågar gå ut på grund av otrygghet. Andelen brottsutsatta har även ökat i Gävleborg, så pass att regionen nu för första gången sedan mätningarna började befinner sig över rikssnittet. 16,4 procent uppger att de blivit utsatta för brott. Det är en ökning med 7 procentenheter jämfört med tidigare år.

Gävleborg har ett problem. Ingen invånare i regionen ska behöva känna sig så otrygg att man inte vågar gå ut. Tillhör man den skara av människor som väljer att beskylla medier för att spä på rädsla och oro genom nyheter om brott och våld, så borde åtminstone de regionala siffrorna i NTU få en att tänka om. Att Sverige, och Gävleborg, blivit allt mer brottsutsatt går inte att dribbla bort med bortförklaringar längre.

Just därför kommer otryggheten att bli en av de viktigaste frågorna i årets valrörelse. Politikerna har en skyldighet att förklara för väljarna hur den negativa utvecklingen ska vändas.

Men låt inte detta bli en valrörelse om fritidsgårdar kontra poliser. Hela samhället måste mobiliseras mot den ökade otryggheten. Sociala insatser står inte i konflikt med hårdare tag. Så låt oss avfärda den naiva yttervänsterns krav på fler ungdomsgårdar. Och låt inte batonghögern övertyga er om militär i socialt utsatta områden. För vägen framåt ligger någonstans i mitten.

Läs även: Bawar Ismail: Försvarsmakten ska inte rikta vapen mot civila svenskar

Mer läsning

Annons