Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Vad blir nästa usla programidé, Sveriges Television?

Ett program om tjocka hundar? Public service har tydligen inga gränser längre. Ledarsidans Bawar Ismail är därför villig att pitcha nya program för SVT.

Annons

Ett nytt program i SVT ska handla om feta hundar.

Senare i november är det premiär för ett nytt tv-program i SVT. "Sveriges fetaste hundar" heter programmet. Smaka på det. Sveriges fetaste hundar. Låt det sjunka in i tankarna.

Feta. Hundar.

"Genom tips och utmaningar från erfarna hundcoacher får hundarna Isabelle, Bobby, Noah och Findus förutsättningar till ett mer positivt liv" står det att läsa under SVT:s smygtitt av programmet.

Wow, underbart. Det är tydligen ett allt större problem med överviktiga hundar i vårt land, så visst är det fint av SVT att vilja uppmärksamma detta? Även våra husdjur skulle ju må bra av god kost och hälsa.

Men. Och det finns ju alltid ett men när det gäller SVT. Varför paketeras programmet som underhållning? Varför är SVT så besatta av just underhållning?

Listan över underhållningsprogram i SVT kan göras lång. Melodifestivalen. Mästarnas mästare. Tro, hopp och kärlek. Diverse musikaliska program. Ja, SVT har även lekt med dokusåpor som "Under samma tak" och "Ung och bortskämd".

LÄS ÄVEN : Bawar Ismail: Vi behöver inte mer Mello eller Moraeus i SVT

Underhållning står för en av SVT:s största programkostnader, förutom nyheter, enligt SVT:s public service-redovisning för 2016. Sedan följer fiktion och sport. Men områden som kultur, fritidsfakta, vetenskapsfakta och samhällsfakta verkar tyvärr vara lägre prioriterat. Det förklarar väl varför vi nu ska få se Sveriges fetaste hundar i tv-rutan.

Det är faktiskt synd. I en tid då viktiga och komplexa skeenden avhandlas snabbt i flödet, oftast med korta inslag, behövs det samhällsprogram som tar sin tid för att ge tittarna mer kött på benen. Här skulle SVT kunna fylla en viktig samhällsfunktion. Men SVT-cheferna verkar vilja prioritera annat.

Tanken med SVT:s breda utbud är förståelig. Hur kul hade det varit att tvingas betala för public service som bara skulle sända gråa dokumentärer om fjällvandringens ekonomiska betydelse för Jämtland eller den politiska situationen i Kirgizistan? SVT måste så klart försöka nå ut till så många tittare som möjligt för att kunna hävda sin legitimitet.

Men SVT har passerat en gräns. Det är allt för mycket fokus på underhållning nu. Vad blir nästa usla programidé om det fortsätter så här? Brevbärare söker husdjur? En reality-serie där singelpensionärer prövar lyckan på dejtingappen Tinder? Sveriges bästa Göteborgsvitsare med Glenn Hysén som programledare?

Vem vet vad som kan dyka upp i tv-rutan när SVT bara pumpar ut underhållningsprogram.

LÄS MER : Bawar Ismail: Här är fler idéer som SVT kan försöka kopiera

Mer läsning

Annons