Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Vad säger det om vårt land när en judisk förening måste läggas ner?

Tro inte att vi har gjort upp med antisemitismen i Sverige.

Annons

Kippavandringar räcker inte för att bemöta judehatet.

Vi lever i en demokrati. Här är tanken att alla medborgare, oavsett bakgrund eller kön, ska få yttra sig fritt. Vi har mötes- och organisationsfrihet. Religionsfriheten, det vill säga rätten att utöva eller avstå från religion, är även det en viktig grundbult i vår demokrati.

Är du kristen, jude, buddhist, Jedi-dyrkare eller muslim? Det ska inte spela någon roll. Du ska kunna organisera dig med trosfränder och framför allt, du ska kunna känna dig trygg när du utövar din religion.

Men en nyhet får mig att allvarligt ifrågasätta huruvida vårt land verkligen lyckats garantera medborgarnas grundläggande rättigheter.

SVT Västerbotten rapporterade i helgen att judiska föreningen i Umeå lägger ner all verksamhet, detta efter ständiga hot från lokala nazister. Sedan tidigare har nazikors och klistermärken satts upp på föreningens lokaler med budskap som ”Vi vet var ni bor”.

"Jag har även blivit besökt i mitt hem och vi får hela tiden ta emot hotfulla mejl. Senast i helgen hade vi en incident som nu är polisanmäld", sade föreningens talesperson, Carinne Sjöberg, till SVT.

Man kan inte tro att det är sant. En judisk förening tvingas lägga ner på grund av hot och hat? Hur kan detta vara möjligt i vårt land?

Det finns ett kort svar på det: I många år har det talats om en växande antisemitism, både här i Sverige och runt om i Europa. Men några konkreta politiska insatser mot judehatet har uteblivit. Visst, det har bland annat förekommit kippavandringar i exempelvis Malmö, en stad som verkligen gjort sig känd för ett växande judehat. Och Liberala ungdomsförbundet har ibland "kärleksbombat" skolor som fått hakkors klottrade på väggarna.

Men fina, små aktioner mot rasism och antisemitism räcker inte. Vi måste angripa det verkliga problemet bakom antisemitismen.

I Umeå handlar det om aktiva nazister. Det är en grupp som det demokratiska samhället måste bekämpa. Den senaste tiden har vi nämligen sett vad övertygade nynazister är kapabla till att göra. Nordiska motståndsrörelsen, som av Säpo betraktas som landets våldsammaste vit makt-rörelse, har exempelvis medlemmar som misstänks för bombdåd i Göteborgsområdet. Ett kommunalråd i Skurup har utsatts för mordbrand av nazister. Och nu måste alltså en judisk församling i Umeå läggas ner på grund av hot från lokala nazister.

Men det är inte bara nazister som står för antisemitismen i vårt land. I andra änden av Sverige, rättare sagt i Malmö, finns det andra orsaker bakom judehatet. Malmös judar får bland annat utstå äggkastning och försök till misshandel, som SVT:s Uppdrag granskning kunde visa för några år sedan. I Malmö är det dock främst människor med rötter från Mellanöstern som står för judehatet.

Det finns alltså olika orsaker bakom antisemitismen i vårt land. Och därför kommer det även att krävas olika insatser. Men på en punkt kan åtgärderna sammanfalla: Antisemitiska hatbrott måste följas upp och straffas.

Samhället måste ta judarnas situation på allvar. För vad säger det om vårt land när en judisk förening måste läggas ner på grund av hot och hat?

Ja, om något säger det att vi inte gör tillräckligt för att garantera alla medborgares grundläggande rättigheter i vårt land.

Läs mer: Ledare: Underskatta inte hotet från Nordiska motståndsrörelsen

Mer läsning

Annons