Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behovet av politiskt ledarskap större än någonsin

Annons

Vi har vant oss vid rekordsiffror på migrationsområdet under hösten. Men när Migrationsverket hade presskonferens på torsdagsmorgonen visade det på vidden av situationen.

Prognosen visar nu på nära nog en fördubbling av antalet asylsökande jämfört med prognosen för 2015. Enligt verket kommer andelen människor att landa mellan 140 000-190 000 människor, varav uppemot 40 000 av dem kommer att vara ensamkommande flyktingbarn.

Nästa år landar prognosen på 170 000, varav 33 000 ensamkommande barn.

Läs Migrationsverkets pressmeddelande här: http://korta.nu/_Fa

Det är sanslösa siffror, men det är siffror som ska sättas i ett sammanhang.

När FN:s flyktingskommissariat släppte sin årliga rapport för ett par månader sedan visade den att vi står inför en ny era där människor flyr krig, konflikter och förföljelse. Under 2014 var nära 60 miljoner människor på flykt i världen jämfört med 51,2 miljoner året innan. Ökningen av antalet flyende under 2013 var den högsta som någonsin uppmätts.

Den främsta orsaken är kriget i Syrien som lett till en sällan skådad flyktingström. Världen plågas också av alltfler konflikter, både gamla som återuppväcks och nya. Under de senaste fem åren har minst femton konflikter brutit ut, enligt rapporten.

Det ger onekligen perspektiv.

Även om Sverige kan sägas ta emot en försvinnande liten del av de som är på flykt i världen ska emellertid inte den prövande situationen för Sverige förminskas.

Migrationsverket har hittills varit tydligt med att det svenska systemet står pall. Men nu är tongångarna något annorlunda. Enligt Migrationsverket finns inga möjligheter till "ett ordnat mottagande av nya asylsökande". Verket gör också bedömningen att det kommer att saknas mellan 25 000 och 45 000 boendeplatser vid årets slut. Risken finns också att behovet inte täcks trots alla boendelösningar som ses över för tillfället. Och även nästa år kommer behovet av boendeplatser att vara väldigt stort.

Migrationsverket flaggar nu för att det kommer att krävas lösningar på nationell nivå för att ge mat i magen och tak över huvudet för dem som söker skydd i Sverige. Med andra ord kan vi förvänta oss ännu mer av oortodoxa lösningar som idrottshallar, skolor, kyrkor eller tält.

Gävle kommun kom under torsdagen med beskedet om att Migrationsverket vill börja husera flyktingar i gymnastiksalar i Gävle. Wolther Planck, kommunens samordnare för flyktingmottagande, berättar för GD att de nu ska beställa 50-180 madrasser som ska kunna användas till detta.

Nyhetsartikeln hittar du här: http://www.gd.se/gastrikland/gavle/snart-kan-flyktingar-bo-i-gymnastiksalar-i-gavle

Oron har ökat under hösten samtidigt som det politiska ledarskapet har varit obefintligt.

Svenskarna är mer välvälligt inställda till flyktingmottagande än tidigare och det har de senaste månadernas engagemang varit ett bevis på. Men det finns också en hatisk parallellrörelse som jublar över brinnande asylboenden.

Läs GD-ledaren om bränderna på asylboenden här: http://www.gd.se/opinion/ledare/nu-maste-vi-stoppa-det-brinnande-hatet

Bristen på ledarskap är ett hot mot den svenska öppenheten. I stället för en ledare har svenskarna fått passivitet från regeringen, något som gett luft under vingarna åt krafter som vill stänga Sverige och ignorera den situation som världens alla flyktingar befinner sig i.

Under fredagen kommer regeringen och oppositionspartierna (självklart inte SD) att träffas för att diskutera flyktingpolitiken. Det finns, efter ett år av låsta positioner, äntligen förutsättningar för överenskommelser över blockgränserna i svensk politik igen.

Nu gäller det att partierna visar kompromissvilja så att Sverige kan få en stabil politik för hur vi ska hantera flyktingkrisen och som garanterar fortsatt öppenhet.

Mer läsning

Annons