Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får faktiskt LOV

/

Annons

Många känner oro inför dagen då kroppen sviker och vardagens bestyr blir övermäktiga att sköta själv. Alla vill bli gamla, med ålderdomen oroar. Och rädslan för bristen på livskvalité som ålderdomen stundvis tycks intimt förknippad med, förstärks av sorgliga vårdsskandaler som med täta intervaller avlöser varandra.

För några veckor sedan avslöjades missförhållandena på Bäckagårds äldreboende i Halmstad, där de gamla spenderade 20 av dygnets timmar i sängen. Från andra kommuner vittnar Lex Sarah-anmälningar om liggsår, kränkande behandlingar, usel hygien och total avsaknad av mental stimulans inom äldreomsorgen.

De goda exemplen finns, men allt för ofta behandlas våra äldre som kroppar utan själsliv. Kollektiva lösningar med standardiserade utbud reducerar individerna till anonym ”brukare”; till ännu en krånglig vårdtagare för personalen att hinna med. Möjligheten att påverka vardagen genom delaktighet i besluten som rör verksamheten inom den kommunalt organiserade äldreomsorgen är ofta liten.

Detta trots att politiker, vårdgivare och socialtjänstlagen fastslår att de äldre har rätt till en innehållsrik vardag, att såväl kropp som själ ska vårdas av kompetent personal som respekterar individens behov. God kvalitet och ett gott bemötande är ledorden i alla styrdokument. Och ändå blir det så fel, så ofta. Föreningen mellan vision och verklighet uteblir.

Därför är det hoppingivande att äldreminister Maria Larsson, kd, har pantsatt sin politiska heder på att förbättra äldreomsorgen genom värdegrundsarbete, statliga stimulansbidrag och investeringsstöd till byggande av särskilt boende. Det mest revolutionerade är dock utvecklandet av kvalitetsindikatorer som möjliggör jämförelser äldreboenden emellan och lagen om Valfrihetssystem (LOV) som antogs förra veckan.

LOV innebär fri etablering för alla företag som uppfyller de grundkrav kommunen ställer upp, vilket öppnar för nischade alternativ. Det ger äldre möjligheten att välja gruppboende och hemtjänst där daglig dusch är en del av företagets policy. Eller varför inte ett boende där även älskade husdjur är välkomna? Eller ett som specialiserat verksamheten på musik och dans?

Oppositionen, som reserverade sig, är skapt kritisk och Ylva Johansson, socialdemokraternas vice ordförande, säger att: ”Det är bra med mångfald och valfrihet, men vi säger absolut nej till fri etablering av företag”. Vi är för valfrihet, underströk Catharina Bråkenhielm, s, men just det här förslaget är särskilt uruselt och orättvist.

Så brukar det låta inom oppositionen. Gärna valfrihet i luddig retorik, men aldrig i skarpt läge då valfriheten medför att makten måste flyttas från politiker till medborgare. Här går dock socialdemokraterna i riksdagen i otakt med kommunpolitikerna. 181 kommuner har faktiskt redan sökt bidrag för att utveckla eller införa valfrihetssystemet enligt LOV.

När äntligen oppositionen är enig löper sprickan istället rakt genom socialdemokratin.

GD 2 DECEMBER 2008

Mer läsning

Annons