Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skuldsatta barnen

/

Annons

Ett särdeles motbjudande inslag i det svenska samhället är de skuldsatta barnen. Barnombudsmannen slog den 21 oktober i år larm till Sveriges kommuner och landsting genom att uppmärksamma SKL om problemet ”att en del kommuner och landsting skuldsätter barn och ungdomar i stället för deras vårdnadshavare”.

En kartläggning som Datainspektionen gjort talar klarspråk. 80 000 svenska barn är skuldsatta. Det är i sig alarmerande. Men det som måste betraktas om direkt stötande är att kommuner och landsting står för hälften av skulderna.

Vissa kommuner och landsting debiterar till exempel minderåriga för vårdavgifter när de inte infunnit sig till avtalade undersökningar hos tand- och sjukvården. Det gällde också landstinget Gävleborg till för något år sedan. Men nu alltså inte längre.

En gemensam nämnare här är föräldrarna, eller om man så vill vårdnadshavarna. De som skuldsätter sina barn genom att inte betala deras räkningar. Ibland också genom att till exempel skriva familjens bil/bilar på barnet/barnen, som då får agera ett slags målvakter för i första hand obetalda parkeringsböter.

Man frågar sig osökt hur de föräldrar är funtade som utsätter sina barn för detta?

Men också andra aktörer i samhället får stå där med skammen. Först och främst de kommuner och landsting som debiterar minderåriga och inte deras vårdnadshavare, vilket ju vore det naturliga. Vilka rimliga skäl kan det finnas att debitera barnen? Inga!

Det är en lömsk skuldfälla barnen sätts i. Från början kan den te sig någorlunda oförarglig. Men beloppen växer, ränta och inkassoavgifter tillkommer och på 18-årsdagen blir det sammanlagt en otrevlig överraskning för ätteläggen som inte längre är barn utan betalningsskyldig.

Kan 18-åringen nu inte betala, vilket är sannolikt, väntar betalningsanmärkning, något som i sin tur innebär stora svårigheter att ta banklån eller teckna kontrakt på en hyreslägenhet. Inte den ljusnande framtid, direkt...

Detsamma gäller förstås barn som ovetande varit bilägare sedan koltåldern och på sin myndighetsdag upptäcker att de är skyldiga tusentals, tiotusentals kronor i obetalda p-böter.

Våren 2007 samlades Konsumentverket, på verkets initiativ, Kronofogden, Datainspektionen, Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst, branschorganisationen för Svensk Inkasso och Barnombudsmannen för att gemensamt med SKL försöka hitta en lösning på problemet. Än i dag har, uppseendeväckande nog, ingenting hänt.

Men nu kan man dock skymta en ljusning. Regeringen har lagt fram en lagrådsremiss med nya regler som bland annat innebär att föräldrar måste ha överförmyndarens tillstånd innan man kan sätta sina barn i skuld.

Juistitieminister Beatrice Ask, m, föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2009.

Det är naturligtvis alldeles utmärkt. Men det här problemet borde ha varit löst för många år sedan. Hur många barn och unga har inte fått sina liv förstörda, eller åtminstone en onödigt besvärlig tillvaro, genom att de tvingats starta sitt vuxenliv med skulder de inte varit skyldiga till.

För detta har föräldrarna i första hand, men också samhället, och tidigare regeringar, ett stort ansvar.

GD 29 NOVEMBER 2008

Mer läsning

Annons