Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den lortiga vården

/

Annons

Vi trodde att Lubbe Nordströms ”Lort-Sverige” hade gått till historien, men allt fler rapporter larmar nu om ”lortvården”. Den del av vår välfärd som borde vara den renaste, mest hygieniska, det vill säga sjukvården, visar alltför ofta alltför stora brister.

Sveriges Kommuner och landsting, SKL, har gjort den hittills största granskningen av hur många som infekteras i vården. Resultatet är häpnadsväckande på gränsen till skrämmande. Räkna med att drygt var tionde patient smittas av ett eller annat...

När SKL gjorde sin undersökning vårdades totalt 20 000 patienter på svenska sjukhus. Samtliga granskades. I medeltal elva procent hade smittats av något som kunde härledas till vården.

På länssjukhuset i Gävle var 33 av totalt 345 patienter, eller 9,6 procent vårdrelaterade infektioner. På sjukhuset i Bollnäs var siffrorna sju av 77 patienter eller 9,1 procent. Och i Hudiksvall 16 av 150 eller 10,7 procent.

Orsakerna står att finna i bristande hygien. Dels handlar det om brister i personalens personliga hygien, främst handhygienen, dels handlar det om bristfällig städning. SKL kräver naturligtvis nu att landstingen ökar ansträngningarna att få bukt med problemen.

Ökar, därför att sjukhusens bristande hygien inte, otroligt nog, är ett nytt problem. Så här har det sett ut länge och även om det säkert var värre förr så är dagens situation inte acceptabel. Människor som är sjuka ska inte behöva riskera att bli ännu sjukare av själva vården. Det är alldeles självklart, milt sagt, att hygienen i alla avseende ska vara på topp i ett sjukhus. Rena händer och välstädade lokaler, inte minst toaletter och andra hygienutrymmen måste prioriteras i vården. SKL har tagit fram ett åtgärdspaket och hävdar att de nu pågår ett arbete kring hygienfrågorna på landstingen.

Det får man hoppas.

På länssjukhuset i Gävle har man till exempel nu kommit så långt att efter årsskiftet akuten och helgöppna vårdavdelningar städas varje dag i stället för som tidigare fem dagar i veckan. Så bra...

Annars har länssjukhuset också kritiserats för lortiga toaletter och personal som inte tvättar händerna. Det har också talats om en nyopererad patient som själv fick städa toalettutrymmet på vårdsalen eftersom det var nedkissat på både toalettstol och golv.

Det visade sig att ingen kollade toaletternas hygienstatus mellan de ordinarie städningarna. Men nu ska åtminstone vissa lokaler städas lite bättre än tidigare. Det ska också finnas rutiner för hur städningen följs upp.

Det är naturligtvis bra, men fortfarande obegripligt att man inte sedan länge haft järnkoll på sjukhusets hygien. Redan under Krimkriget började man ju inse vikten av hygien och av att tvätta händerna.

Florence Nightingale insåg vikten av rena lakan, rena bandage, rena händer, friskt vatten och andra självklarheter, trots att varken hon eller någon annan vid den tiden hört talas om baciller eller hur de kunde spridas. På kort tid halverade hon och hennes sköterskor antalet dödsfall på fältsjukhusen.

I dag får vi fortfarande räkna med att elva procent av de inlagda smittas av ett eller annat på grund av bristande sjukhushygien...

GD 27 DECEMBER 2008

Mer läsning

Annons