Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora frågan

Annons

Beskedet om att den så kallade bromsen kommer att slå till mot pensionerna 2010 måste ha kommit som en ytterst obehaglig komplikation för alliansregeringen. Ändå borde alla ha varit varnade men med tanke på att det bara torde vara en handfull personer i landet som behärskar pensionssystemet har nog överraskningsmomentet varit stort.

Att pensionsutvecklingen är så politiskt viktig beror förstås på att det är val 2010. För regeringen är det absolut omöjligt att gå till val på sänkta pensioner för landets 1,7 miljoner pensionärer. Det här handlar helt enkelt om valsegern nästa höst.

Det är fem partier, folkpartiet, moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna och socialdemokraterna som konstruerat och står bakom pensionssystemet och det är de som nu måste försvara det. Frågan är om socialdemokraterna verkligen orkar ta det ansvaret, frestelsen att utnyttja pensionerna i valrörelsen måste vara mycket stor. Vi har redan märkt det trots att partier har att ta gemensamt ansvar för systemet tillsammans med alliansen. Vänsterpartiet kommer förstås att utnyttja läget till bristningsgränsen eftersom man där inte har några som helst ekonomiska begränsningar.

Det är börsraset som knäckt AP-fonderna vilka fungerar som buffert i pensionssystemet. Om AP-fondernas tillgångar tillsammans med avgifterna är mindre än skulderna, det vill säga intjänade pensionsrätter, slår bromsen till.

Indexberäkningen av pensionerna ska stå för balans i systemet och 2010 krävs sänkta pensioner för den balansen.

Kommande tisdag, den 3 februari, har socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har inkallat pensionsarbetsgruppen som består av ledamöter från de fem ansvariga partierna för att se vad man kan göra för att inte pensionärerna ska få sänkt standard nästa år.

Det som ligger närmast till hands är skattesänkningar för att lindra effekten för pensionärer om bromsen slår till, säger Tobias Krantz, fp.

PRO säger tvärt att sänkt pension inte är acceptabelt och SPF vill att hela sänkningen av pensionen kompenseras. De kärva beskeden är utgångspunkten för den debatt som kommer att fortgå fram till valet.

Och som sagt, valets utgång beror på vilket resultat pensionsdebatten ger.

Mer läsning

Annons