Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det viktiga språket

Annons

Generell omsorg kollektivt finansierad är en tes värd att slå vakt om. Omsorg om alla som vi alla betalar är ett tecken på civilisation, ingen ska lämnas utanför.

Vi har under senare år kunnat räkna in många från andra länder i våra befolkningssiffror och det betyder bland annat att vi efter hand får många äldre av utländsk härkomst. Jag såg till min glädje att Gävle fått 20 nya undersköterskor med utländsk bakgrund sedan de genomgått lärlingstid och tvåårigt omvårdnadsprogram.

Det finns ju överallt ett stort behov av personal som kan möta invandrare på deras eget språk. Hur illa det kan vara minns jag från min ungdom i Hofors. Dit kom efter kriget finländare vilka inkvarterades så att det närmast blev getton. De umgicks med varandra och en del kvinnor sade inte ett svenskt ord på många år, kanske aldrig. Det blev en totalisolering, särskilt på ålderdomen, som måste ha varit hemsk.

Människor från Irak, Iran, Thailand, Colombia och andra länder behöver vård och måste kunna mötas av personal som förstår dem.

De undersköterskor som just utbildats hör själva hemma i dessa språkområden och har, förutom yrkesutbildningen, själva fått förbättra sitt språk, såväl svenska som hemspråk.

Det är viktigt att undervisningen i svenska får ta plats.

Åsikten att invandrare lär sig svenska bäst på arbetsplatserna ger jag inte mycket för. I bästa fall blir det hyggligt, för det mesta resulterar det i ett halvspråk om ens det.

De utländska språk man lär sig som vuxen har en tendens att blekna bort med åren. För dem som lärt sig bräcklig svenska efter en invandring kan ålderdomen bli språklig isolering och att de därmed utestängs från den svenska vardagen. TV från det gamla hemlandet är ingen ersättning för en daglig konversation i Sverige.

Så livskvalitet innebär i högsta grad tillgång till språk. Att det finns undersköterskor som kan tala hemlandets språk och kan förmedla information av alla slag är ytterst viktigt och en plikt för landet Sverige att motsvara. Dem vi tagit emot ska vi också ge de rättigheter som ligger i begreppet välfärd. Det finns naturligtvis redan många inom vård och omsorg som har annat modersmål än svenska men bra utbildning som nu visas upp i Gävle är mer än välkommen.

Mer läsning

Annons