Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebo bäst

Annons

Sedan mitten av 1990-talet får de som söker asyl i Sverige själva välja var de vill bo. Antingen ordnar Migrationsverket bostad – eller också kan de bo hos vänner och släktingar, i ”eget boende”, ebo.

När reformen infördes trodde man att ungefär var tionde flykting skulle utnyttja den möjligheten. Istället har omkring hälften av de asylsökande bott hos vänner och bekanta.

I och med populariteten har kritiken vuxit. Ebo leder till trångboddhet, konflikter och till att barn far illa, heter det.

Visst finns det problem förknippade med systemet, det ska inte förnekas. Utrymmesbrist och en ständig flyttkarusell hör till de negativa aspekterna, särskilt i storstadsområden som har fått ta emot stora grupper av flyktingar under kort tid.

Men de positiva effekterna överväger – det visar en ny studie från Boverket. Undersökningen motbevisar idén om att ebo-systemet skulle försämra integrationen. Tvärtom är det så att de som valt ett eget boende under sitt första år i Sverige har större chans till sysselsättning och eget boende än de som haft anläggningsboende.

För att hejda trångboddheten krävs många lösningar, samtidigt: det handlar om att motverka bostadsbristen, att stoppa oseriösa hyresvärdar, att göra Migrationsverkets boenden mer attraktiva, att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden.

Men utgångspunkten måste vara att asylsökande är individer som är kapabla att fatta egna, rationella beslut. Att tvångsförflytta människor är inte värdigt – och det löser inte heller de komplexa problemen inom integrationspolitiken.

Mer läsning

Annons