Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiska spådomar

/

Annons

Hur djup och långvarig kan den internationella konjunkturnedgången bli? Den amerikanska centralbanken sänkte i veckan räntan till nästan noll för att för att stödja en återgång till en uthållig tillväxt och för att säkra prisstabiliteten. Pessimister pekar på att Japan gjorde detsamma, men att den japanska stagnationen fortsatt i över tio år.

Vetenskap bygger på observationer bakåt, så ekonomer kan ganska bra förklara tidigare epoker, alltså med facit i hand. Som spåmän är de mycket sämre och oftast starkt oense. I annat fall skulle det aldrig komma ekonomiska överraskningar.

Jämför med det amerikanska 90-talet under Bill Clinton med oavbruten tillväxt i nästan tio år. Det var som de ständiga konjunkturrörelserna upphört. En del ekonomer angav som en av förklaringarna datateknikens väldiga genomslag som effektiverade så mycket hos företag och andra. Vad som inte uppmärksammandes lika mycket var att den ökande efterfrågan delvis baserades på hushållens ökade upplåning.

USA-kännaren Olle Wästberg, chef för Svenska institutet och statssekreterare i finansdepartementet under valutakrisen 1992, har i flera år varnat för dollarfall och ekonomiska problem till följd av USA:s väldiga budget- och handelsunderskott. Han har nu fått rätt med råge, men i sitt senaste nyhetsbrev skriver han att han inte tillhör de pessimister som talar om nytt 30-tal.

Wästberg menar att det finns en grundläggande vitalitet amerikansk ekonomi, och konsumtionen där blir avgörande för fortsättningen. Kombinationen av kreativitet och politisk stabilitet i USA har knappast motsvarighet på andra håll, Europa har för lite dynamik och Asien för lite stabilitet.

Ekonomijournalisten Ronald Fagerfjäll har påpekat hur amerikaner det senaste seklet stått bakom de flesta idéer om produktion, distribution och finanser. De har hittat på bilen, microchipet, verktygsteknik, dammsugare, löpande band, tidmätning, moderna förpackningar, frysteknik, rundradio, glödlampan, p-piller, gaffeltruckar, modern marknadsföring, containerfartyg, datorer, bioteknik, sparfonder, optioner, mobiltelefoner, internet och mycket mer.

Listan är intressant också för Sverige. Inom verktygsteknik blev Mått-Johanssons mätverktyg och sedan Sandviks hårdmetallverktyg världsledande, von Platen och Munters uppfann kylapparaten, Tetra Pac var pionjär för vätskeförpackningar och Findus rörande djupfryst, Rune Elmqvist konstruerade pacemakern, svenskamerikanen Ernst Alexandersson uppfann TV och det finns intressanta svenska bioteknikföretag bakom en mängd innovationer. Borde vi inte kunna hoppas på att kreativa aktörer fortsättningsvis levererar nyskapelser som revolutionerar vardagen?

GD 22 DECEMBER 2008

Mer läsning

Annons