Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En modig man

/

Annons

Jag vet inte hur vårt samhälles ungdomsdyrkan uppstått. Det är förmodligen en mångbottnad utveckling som ligger till grund för den. Under den tid som jag kan överblicka som vuxen, från 1950- talet och framåt, har det dock skett en successiv förändring så att äldre skjutits undan och ett utslag av det har varit att påståendet att de som blivit något äldre helst vill bli pensionärer har etablerats som en sanning. Tänk att få sluta jobba, odla sig själv, ägna sig åt livets mening.

Efter hand har detta, också som en sanning, kompletterats med att äldre personer ju är mindre alerta, har svårare att acceptera och lära sig nytt – hamnar på efterkälken helt enkelt. Det mest bisarra uttrycket för det blev korrekt politik för en del år sedan då tänkare i Sverige kom underfund med att jobben inte skulle räcka till alla varför 58-åringar och äldre borde kliva åt sidan och överlåta samhället till yngre.

I veckan inträffade en flygolycka i USA. En Airbus fick motorstopp över New York. Piloten tvingades till blixtsnabba beslut och lyckades med en heroisk skicklighet som lindrigt sagt väckt beundran världen över nödlanda planet på Hudsonfloden utan att det bröts sönder. Pilotkollegor har vittnat om hur oerhört svårt det är balansera ett plan så att en sådan nödlandning lyckas. Piloten är med all rätt en hjälte i ordets riktiga betydelse.

När planet låg där och flöt i floden evakuerades alla passagerare och när alla var ute gick piloten mittgången ned och kontrollerade att ingen blivit kvar, vände sedan och gick tillbaka för en extra kontroll.

Att fatta dessa beslut, att genomföra en precisionslandning och att sedan, utan panik i ett sjunkande plan, lugnt utföra sitt uppdrag att kontrollera att ingen fanns kvar i planet krävde erfarenhet, iskallt tänkande och framför allt mod.

Närt allt var utfört klev han ut på vingen och lämnade som siste man planet. En man klädd i flygkavaj med vitt hår och vit mustasch. Chesley ”Sully” Sullenberger, 57 år gammal. Bara ett år från den pensionsgräns som var på väg att införas i Sverige för bara några år sedan. Vem hade velat byta ut honom den där dagen mot någon annan, om än yngre? Jag tror att just mod är den äldres största tillgång.

Mer läsning

Annons