Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rättsosäker kåranda

/
 • Malmöpolisernas rasistiska attityder är ett större problem än ”enskilda rötägg”.                          Foto: Scanpix

Annons

En olycka kommer sällan ensam.

Först och främst, heder till den polis i Malmö som i målet gällande en enskild person överlämnade till domstol den videofilm som i samband med kravallerna i Rosengård visar hur tre poliser söker överträffa varandra i uttryck som ”apajävel” och ”blattajävlar” plus önskan att utöva hårt våld.

Strax efter uppdagades rasism i Malmöpolisens interntbildning. En anställd hade påtalat det hela för chefer, men där avfärdades invändningarna. Det är svårt att tro att en utbildning bland sjukhuspersonal eller socialarbetare kunde ha uttryck som ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” utan att deltagarna reagerat unisont. Detsamma rimligen också i län där polismyndighetens personal inser att den som del av rättsväsendet måste stå upp för demokratins princip om alla likas värde.

Och nu senast, bilder på piketpoliser som poserar nakna med dragna vapen i samband med en avslutningsfest.

Poliser i Malmö har utmärkt sig tidigare. En av cheferna sände grovt rasistiska mejl till kommunstyrelsens ordförande. Och under en demonstration i Malmö 2001 blev unga flickor kallade ”jävla lilla fitta” av poliser, alltså av statstjänstemän under ämbetsutövning! Genom videoband identifierades en polis när han riktade knytnävsslag mot ansiktet på en demonstrant och misshandlade två ungdomar, medan andra inblandade poliser inte gick att särskilja. Poliser i USA har fällts för grov misshandel av färgade bara när övergreppen videofilmats, liksom i Sverige när en äldre misshandlades av polis på en bensinstation.

Till skillnad från andra personer åtalas inte poliser om det inte finns bildbevis, eftersom polisens ”kåranda” gör att poliser regelmässigt intygar att kollegan inte gjort något fel.

Rötägg i poliskåren är inget nytt, och individer med djupt strukturella fördomar byter inte åsikt genom enstaka lektioner i värdegrund och etik. Det viktigaste måste därför vara att flertalet poliser visar så mycket kurage att de omedelbart reagerar mot varje övertramp. Mot bakgrund av polisen särställning i samhället i och med dess våldsmonopol måste nolltolerans råda.

Nye rikspolischefen Bengt Svensson är skakad och lovar nu att agera. Det har inte företrädarna gjort. Vice rikspolischefen fick behålla jobbet trots att han på tjänsteresa i New York om jämställdhet var berusad och trakasserade kvinnor. Jämställdhetsintresserade var förtvivlade när Heckscher valde att skydda sin närmaste man.

Vid polishögskolan i Solna begärde en stor del av aspiranterna i en skrivelse till rikspolischefen avstängning av en grupp högerextrema aspiranter med hätska uttryck om kvinnor, invandrare och homosexuella. Bland eleverna fanns alltså det civilkurage som saknas hos många äldre. Heckscher avvisade kraven, vilket var en tydlig signal om att den så kallade ”värdegrunden” inte har någon betydelse vid rekrytering av poliser. Mer än politiskt korrekt pynt, då.

”Neger Niggersson”. ”Oskar Neger”. ”Blattajävlar”.”Apajävel”. Fyra bevis på att kulturen inom poliskåren på sina håll är förfallen. Fyra skäl för högsta ledningen att se över systemfelen och attityderna som undergräver rättssäkerheten.

GD 11 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons