Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett juridiskt vakuum

/

Annons

Fånglägret Guantánamo på Kuba är ett tragiskt arv som symboliserar konflikten mellan Bushadministrationens ”krig mot terrorismen” och den internationella folkrätten. Under valrörelsen kallade Barack Obama fånglägret ett ”sorgligt kapitel i Amerikas historia” och förväntningarna på den grundlagskunnige Obama att sätta punkt för det rättsosäkra kapitlet är skyhöga.

För att ge tyngd åt vallöftet upprepade Obama nyligen i en intervju med tv-kanalen CBS att avsikten kvarstår: ”Jag har sagt hela tiden att jag ämnar stänga Guantanamo, och jag ska fullfölja det”, lovade han och hänvisade till allmänna rättsgrundsatser: ”Jag har sagt hela tiden att Amerika inte accepterar tortyr”.

Infrias inte löftet kommer Obamas politiska image uppbyggd kring amerikanska rättstraditioner, där frihet och mänskliga rättigheter står högt i kurs, att undermineras och ansatserna att återställa USA:s moraliska status i världen gå i stå.

Anledningen att talesmän för övergångsstaben inte fattat några operativa beslut gällande ”Gitmo” ännu ska begripas mot bakgrunden av de juridiska spörsmål som försvårar den symboliskt viktiga stängningen av fånglägret, där närmare 800 män har internerats sedan 11 januari 2002. För tillfället hålls drygt 250 män fängslade på godtyckliga villkor.

Enligt försvarshögkvarteret Pentagon kan mellan 60 och 80 av fångarna vara aktuella för de omstridda militärtribunalerna i Guantanamo. Men oklarheterna kvarstår: Vilka kriterier ska fastställa om vederbörande är skyldig? Är vittnesmål framtvingade under tortyr tillförlitliga? Ska de dömda förvaras i militärfängelse eller avtjäna straffen i sina hemländer, där de riskerar att utsättas för tortyr eller andra övergrepp?

Med hänvisning till terroristernas okonventionella krigstaktik införde Bushadministrationen ett nyckfullt rättsystem där fångarnas status definierades som ”fiendekombattanter”, vilket berövade dem folkrättsligt skydd då termen saknar förankring i folkrätten.

Nu måste Obamas administration hitta lösningar på det juridiska vakuum som president George W Bush introducerade. Majoriteten av Guantánamofångarna har fängslats utan att delges skälen till frihetsberövandet eller givits möjligheten att bemöta brottsmisstankarna i domstol. Om internerna inte kan klassificeras som krigsfångar ska de behandlas som kriminella och således åtnjuta juridiska rättigheter. Obama bör även upprätta en sanningskommission som genomlyser de bestialiska övergreppen som pågått på flottbasen Guantánamo Bay och alla CIA:s spökfängelser bör rättsäkras - inte minst Abu Ghraib i Irak och Bagram i Afghanistan.

Förändring, visar det sig, tar tid när sorglig historia skrivits på bekostnad av mänskliga rättigheter.

GD 23 NOVEMBER 2008

Mer läsning

Annons