Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt år är snart här

Annons

Visst känns det spännande och positivt att gå in i ett nytt år där vi får hoppas att många bra saker ska hända. Det gamla året slutade så välkänt trist, nu borde det väl bara kunna bli bättre?

Nyhetsfloden har varit strid under året som gått. Barnamord, våld och varsel har varit svåra nyheter som berört djupt. Det är sant som många säger att tidningarna innehåller negativa nyheter. Det blir också särskilt tydligt när vi speglar ett samhälle där kriserna kommer tätt.

I somras gjorde en av våra nattchefer, Ulf Kriström, en ovanlig förstasida på Gefle Dagblad. Den var ovanlig helt enkelt för att den visade upp enbart glada nyheter.

Den bärande rubriken var ”En glädjens dag för många” och vi skrev om sex positiva nyheter. Det roliga var den fantastiska respons vi fick av våra läsare: ”En underbar start på dagen” var en vanlig kommentar.

Vi fick oss en tankeställare och även om vi varje dag informerar via svarta och viktiga rubriker, så försöker vi också komma ihåg att se de positiva nyheterna.

I orostider är bra information om vad som händer i vår värld, om hur vi alla påverkas av till exempel politiska beslut om ekonomi och sjukvård, riktigt viktigt.

Jag anser ( föga överraskande) att det i dagens läge är särskilt viktigt att ha en seriös dagstidning som man har nytta av på flera olika sätt. Medan kvällstidningarna gått över till nöjesbranschen så har vi morgontidningar än mer skaffat oss ett tydligt uppdrag i informationsbranschen.

Senaste veckor har vi till exempel i GD publicerat en alldeles utmärkt artikelserie om lokal mat. Det är vår konsumentreporter Magnus Lundquist som hittills i tio avsnitt kunnigt berättat om våra lokala matproducenter, om vikten av äkta produkter, om tillsatserna i maten och ställt frågan: Hur kunde det bli så att låga priser blivit viktigare än bra kvalitet?

Konsumentredaktören står på läsarnas sida och hur många gånger har inte läsare fått sina problem lösta när Magnus gripit in!

Jag vill förresten passa på och berömma hela GD:s redaktion för ett otroligt bra jobb under året. Vi har en realtivt liten redaktion, men den är ambitiös, entusiastisk och ställer höga krav på sitt jobb. Tidningen har också utvecklats bra och vi har klarat att hålla upplagan stabil och dessutom är vi glada över att våra läsare gärna betalar för att få en bra och lokal morgontidning sju dagar i veckan.

Jag vill också gärna berömma alla våra extramedarbetare, frilansarna som alla har specialkunskaper som vi och våra läsare har nytta och glädje av.

En av våra uppskattade frilansare är Margareta Sohlman Attius som välförtjänst fick GD:s kulturpris i år. Ikonen står i centrum för henns forskning och hon fick priset främst för boken ”Ikonernas värld”. Juryn gjorde ett bra val tycker jag. Våra läsare får ju också njuta av hennes berättarkonst om de vackra ikonerna. Det är bonus av hennes forskning som berikar innehållet i GD.

Här på redaktionen jobbar vi på som vanligt under helgerna. Några tidningsfria dagar sänker tempot, men vi är snart igång igen och lovar angelägen läsning – varje dag!

Låt oss gå in i 2009 med hopp i våra hjärtan och se möjligheterna. Problem brukar ju komma utan att man anstränger sig så särskilt.

Ett riktigt bra och Gott Nytt År önskar jag alla våra läsare!

Mer läsning

Annons