Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Forslund: Det bästa med Sverige är vårt grannland

Varför kan inte Sverige vara lite som Danmark?

Annons

Varför kan inte Sverige vara lite som Danmark?

“Hur blir man Danmark?” Den frågan ställer sig statsvetaren Francis Fukuyama i boken “The Origins of Political Order” (2011). Han menar att Danmark är en förebild som ett stabilt, välmående, inkluderande och ärligt land. Ur ett internationellt perspektiv hade han lika gärna kunnat välja Sverige, men faktum är att Danmark på de flesta punkter vinner över Sverige.

Skillnaderna mellan Sverige och vårt grannland är förstås inte särskilt stora. The Social Progressive Imperative mäter livskvalitet utan att ta in ekonomiska parametrar, och släppte den 21 juni sin senaste ranking: Danmark är bäst i världen, medan Sverige ligger på plats åtta av 128 länder. I de flesta avseendena är våra länder mer eller mindre identiska, till exempel vad gäller tillgången till läkarvård och nivån av personlig säkerhet. Och visserligen är vi lite hälsosammare i Sverige, men här begås samtidigt fler självmord. I andra avseenden skiljer vi oss mer åt. Medan Sverige rankas som land 72 av 128 vad gäller tillgängligheten till billiga bostäder, rankas grannlandet som nummer 7. Det är ett uppenbart men tråkigt tecken på hur stelbent Sveriges bostadsmarknad är.

Läs mer: Karin Pihl: Sverige borde vara lite mer som Danmark

Även när man betraktar mer ekonomiska aspekter ser det bra ut för Danmark, vilket nyligen uppmärksammades av Henrik Mitelman (Dagens Industri 20/6). Arbetslösheten är nere på 4,3 procent och Världsbankens Ease of Doing Business Index, som mäter hur lätt det är att starta och driva företag, ger Danmark en tredjeplats. Dessutom är Danmarks tolvprocentiga ungdomsarbetslöshet betydligt lägre än Sveriges 18,8 procent. Det brukar tillskrivas Danmarks mer flexibla och välfungerande arbetsmarknad, som underlättar inträdet på arbetsmarknaden.

Det är inte så konstigt att Fukuyama frågar sig hur vi blir mer som Danmark. Det är inte bara ett stabilt, välmående, inkluderande och ärligt land. Även vad gäller självupplevd tillfredsställelse med livet ligger landet på bronsplats i världen. Sverige rankas som tia. I Danmark har de det helt enkelt lidt bedre.

Mer läsning

Annons