Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få många att gråta!

/

Annons

Organiserade kriminella ska förmås ta steget över till Svenssonliv. Länspolismästare Carin Götblad har fått regeringens uppdrag att utreda hur det ska gå till och hon ska lämna sin rapport den 30 november. Götblads utgångspunkt är att de flesta organiserade kriminella vill leva ett vanligt liv.

De beskrivs ofta som väldigt macho. De har mycket pengar, tjocka guldlänkar, dyra bilar och så. Men de allra flesta som finns i de här gängen är människor som vill hoppa av och leva ett vanligt Svenssonliv. Det ser vi inom polisen, väldigt ofta. De börjar gråta när de blir gripna. Det är inget lyckligt liv, säger hon i en intervju i Svenska Dagbladet.

Måtavlan för de åtgärder som behövs är en mycket stor och bred grupp. Det handlar om tiotusentals människor med stora ungdomsgrupper i riskkzonen att rekryteras till den organiserade brottsligheten.

Så stora grupper kan inte individbehandlas utan Götblad menar att det bara kan bli frågan om generella samhällsinsatser där inte enbart rättsväsendet deltar. Hon ser, enligt intervjun, framför sig någon form av varudeklaration där myndigheter, näringsliv och civilsamhälle går samman och saluför sina tjänster som brottsfria. Ett förebyggande arbete, således. Det kan ju behövas att de som hoppar av har en möjlighet att ta sig in i vardagslivet. Få har ju jobb eller utbildning eller ens egen bostad. Och avhoppare lever dessutom ständigt under hot.

Problemet är stort och de som styr i de kriminella gängen är inga småpojkar utan rutinerade personer som stenhårt hävdar sin affärsidé. Ska Götblad få fram metoder som motverkar dem måste hon ta till radikala metoder, det får inte bli naivt tjafs som branschen, på båda sidor om lagen, skrattar åt.

På Götblads plussida står så här i början av utredningen det klara och tydliga språk hon använder om den organiserade kriminaliteten. Det är, säger hon, kriminella mc-gäng, ligor förankrade på Balkan, förortsgäng men också affärsmän i bolagsstyrelser med tvivelaktiga metoder, alla parasiter på samhället. Verksamheterna går från narkotika- och cigarettsmuggling till strukturerade svartaffärer inom hantverk, byggbransch och restauranger.

Av den uppräkning är det lätt att förstå att den organiserade brottsligheten är en cancer som sätter sig fast och sedan sprider sig. Att bekämpa detta är mer än att förmå underhuggare i mc-gäng och liknande att hoppav av - även om det på sina nivå är viktigt.

Det gäller att få så många som möjligt att gråta.

GD 7 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons