Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelungarna

/
  • Likt fågelungar piper de olika verksamheterna i en kommun alltid efter mer. Det gäller att stå emot – och prioritera.

Annons

En kommun är en komplex sammansättning av olika verksamheter. Det är sällan någon är nöjd utan likt fågelungar piper de efter mer. Alla har sin agenda och önskemål om diverse måsten. Multisportarena, fotbollsarena, friluftsbad och bibliotek för att nämna några exempel.

Och politikerna matar dem gärna, i synnerhet när det närmar sig valår. Alla måste bli mätta och belåtna.

Men det gäller att stå emot pipandena efter mer.

Egentligen borde det vara självklart att göra som allianspartierna i Gävle föreslår: att i stället för att lägga till den ena investeringen efter den andra till budgeten så måste det göras en prioritering bland investeringarna. Det är inte konstigare än att man gör detsamma med sin privatekonomi. Vill jag ha både en ny soffa och åka på dyr semester måste jag bestämma mig för vad som är viktigast. Genvägar – i privatpersonens fall blir lösningen alltför ofta ett kostsamt konsumtionslån – straffar sig ofta.

Men politiker har ju en annan utväg för att skramla fram pengar när plånboken är för skral för önskemålen. Och den rödgröna majoriteten i Gävle gör såsom rödgröna ofta gör, nämligen höjer skatten.

75 öre till per intjänad hundralapp ska enligt Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna ge ökade intänkter på hela 141 miljoner kronor 2014 och totalt 600 miljoner 2014-2017.

Gävle har redan en hög kommunalskatt och sällar sig nu till de verkliga värstingkommunerna i landet vad gäller skattetryck. Beslut fattades av de rödgröna i fullmäktige i går.

Någon s-märkt ledamot i fullmäktige raljerade om alliansens oro för att ett högt skattetryck ska orsaka massflykt från Gävle. Nej, det är det väl inte någon som trott heller, men det kommer knappast att vara ett argument för att stanna i Gävle om valet står mellan den här staden eller någon annan där det blir mer pengar kvar i plånboken. Men framförallt är det usel reklam för staden ur inflyttningsperspektiv och det ger knappast fler argument (och det fanns inte så många innan heller) för att etablera verksamhet i Gävle.

Alla kostnader ökar, skatteunderlaget räcker inte, konstaterade Carina Blank, S, i fullmäktigedebatten som svar på oppositionen som hävdade att höjningen sker för att finansiera de stora investeringar som väntar i Gävle.

Då borde hon i stället satsa mer på jobbskapande åtgärder för Gävle. Dit hör definitivt inte skattehöjningar.

Mer läsning

Annons