Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanclub

Nordkorea har börjat bygga en skidort som landets ledare Kim Jong-un enligt uppgift ska ha sagt ska vara i ”världklass” med 110 kilometer pist, kabinbanor, hotell och så vidare.

Annons

Landet har tidigare genomfört liknande turismsatsningar. För två år sedan invigdes en lyxkryssare som bara gick två turer och i huvudstaden finns ett lyxhotell som fortfarande inte har öppnat.

Samtidigt är hungersnöden konstant, förvärrad av provspräningar och av regimens mer eller mindre bisarra påhitt.

Den som skulle våga sig på att göra annat än att applådera riskerar att hamna i något av landets fruktade fångläger som växer i rasande fart med hundratusentals fångar, många av dem barn.

Trots att Nordkorea kan sägas leda värstinglistan vad gäller världens förtryckarregimer (och de är många!) finns det faktiskt sympatisörer i Sverige. Kommunistiska partiet, Revolutionär kommunistisk ungdom för att nämna ett par exempel. Och så svensk-koreanska föreningen förstås. Förbundet arrangerar regelbundna gruppreor till Nordkorea där medlemmar och sympatisörer är välkomna att delta. En sådan resa görs även i år, i slutet av juli. Då ska de – enligt sin hemsida – besöka sevärdheter av politisk och historisk betydelse, som fabriker och jordbrukskooperativ.

På hemsidan konstaterar föreningen om Nordkorea: ”Korea är en socialistisk demokrati som garanterar sina medborgare individuella friheter och rättigheter i väl så hög grad som många ickesocialistiska regimer.”

Kim Jong-uns svenska fanclub förenekar sig inte.

Mer läsning

Annons