Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministtal av Åsa Romson

Annons

Miljöpartiets presskonferens om situationen i Östersjön under den egna dagen i Almedalen på onsdagen hamnade i skymundan när Alliansregeringen passade på att lansera sitt "Sverigebygge", ett 410-miljarderspaket innehållande investeringar i järnväg och kollektivtrafik samt bostadsbyggande i storstadsregionerna.

Men Miljöpartiet passade inte på att ta tillbaka inititativet när det på onsdagskvällen var dags för Åsa Romson att hålla det traditionsenliga talet i Almedalen. I stället för att lyfta klassiska Miljöpartifrågor som infrastruktur eller den senaste tidens så omhuldade skolfrågor, var det feminism för hela slanten.

De rosa flaggorna som syntes vaja i publikhavet gav svaret på varför Åsa Romson höll ett så entydigt feministiskt tal. Feministiskt inititativs framgångar fortsätter (den senaste mätningen pratar om fem procent).

"De flesta av oss här är inte vita, heterosexuella män, vi är människor", konstaterade Åsa Romson och fortsatte att kritisera att de frågor som män tycker är tunga blir betydelsefulla medan de frågor kvinnor anser vara viktiga - som miljön! - förpassas till periferin.

Hon fortsatte med att lyfta ett förslag om att förbjuda sexistisk reklam och krävde en ny samtyckeslagstiftning. Och uttalanden om köttätande, suv-körande män möttes av jubel förstås i detta Romsons tal för de redan frälsta.

Åsa Romson pratade också mycket om klimatet, även där med feministisk touch. Världen behöver feministledare för att komma till rätta med klimathotet och feminism och solidaritet är grundpelarna i grön poliitik. Hon hastade förbi partiets egna utspel om situationen för Östersjön liksom krav på tuffare kemikaliepolitik.

I publikhavet (det var många på plats för att lyssna på Åsa Romson) syntes också flera av de gamla klassiska Atomkraft Nej tack-flaggorna. Men om kärnkraft talade hon inte. Den som hoppas på att regera tillsammans med Socialdemokraterna kansker inte frivilligt lyfter just den frågan.

När det var Socialdemokraternas dag i Almedagen i söndags satt Gustav Fridolin och Åsa Romson längst för att markera sitt stöd för S-ledaren Stefan Löfven. Från båda håll framhärdar de båda partierna att de ser varandra som den naturliga samarbetspartnern, trots att partierna i det stora hela har rätt litet gemensamt.

Men Stefan Löfven är förstås – klokt nog – försiktig med att utlova några ministerposter till Miljöpartiet om han hamnar i regeringsställning. Och Åsa Romson ställde heller inga sådana krav i sitt tal.

Kring den eventuella regeringsfrågan tassar de båda partierna fortfarande försiktigt på tå.

Mer läsning

Annons