Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstatliga inte!

/

Annons

Dessa dagars finanskris förbunden med recession får marknadsekonomins fiender att vädra morgonluft. Den liberala marknadsekonomin är överspelad, se bara hur borgerliga regeringar och USA – marknadens främsta försvarare – förstatligar banker som vore de tvättäkta socialister, mässar de.

Outsagd i vänsterns resonemang vilar tesen att det fria näringslivet är överspelat då till och med marknadsliberala politiker vidtar korrigerande åtgärder. När man använder en kris så exceptionell i sin utformning att den endast inträffar ett par gånger per århundrade som bevisföring luktar det partipolitik.

Kritikerna mot den finansiella ekonomin har även misslyckats precisera problemet som uppstod på Wall Street. Finanskrisens ursprung beror initialt på att den amerikanska småhusmarknaden lidit under tilltrasslade regleringar. Redan 1999 oroade sig New York Times för Fannie Maes expansion av subprimemarknaden: ”det statssubventionerade företaget kan hamna i problem i en lågkonjunktur, som tvingar fram statliga räddningsaktioner”. 2003 varnade sedan den marknadsliberale amerikanske presidentkandidaten Ron Paul för att bolåneinstituten blåste upp bubblan genom att köpa subprimelån med skattegarantier: ”staten ökar risken för en smärtsam krasch på bostadsmarknaden”.

Trots det påstår socialiseringsivrarna att förhållandena som gjorde att krisen kunde sprida sig så snabbt är orsaken till själva krisen. Fel.

Finanskrisen diskrediterar för övrigt inte marknadsekonomin. Även på vänsterkanten har man sent omsider erkänt att någon sorts auktoritär ”kommandoekonomi” är otänkbart, av den enkla anledningen att planekonomin endast skapat misär. Aldrig välstånd. Men eftersom de anser att kritik mot bristen på fungerande regleringar är alltför bagatellartad propsar flera röda ledarsidor om förstatligande av näringslivet, bland annat Volvo. Skräckexempel som när staten kastade skattepengar i sjön genom att rädda varvsindistrin talas det tyst om.

Arbetarbladet skriver (26/11) att den så kallade marknaden har bevisat sin oförmåga och att staten inom vissa områden inte bara utgör en lämplig ägare utan även den bästa ägaren. Vidare fastslås att den självreglerande och rationellt agerande marknaden är en illusion.

För det första har vi inte en oreglerad marknadsekonomi. För att en sådan ska existera får staten inte reglera marknaden på något sätt – vilket inte är särskilt troligt. Men varför skulle ett fritt näringsliv vara omöjligt bara därför att det behövs lagregler för vad aktörerna får göra? Även förespråkare av en ”nattväktarstat” hävdar ju att det är viktigt med en stat som upprätthåller ordning och försvar.

Utgångspunkten i en marknadsekonomi är att människor strävar efter att maximera sin nytta genom att rationellt agera på den information de får. Företagen producerar utifrån de behov och krav som marknaden ger signaler om och givet konkurrensen leder det till kvalitetsförbättringar och prispress. Med andra ord, genom de fria marknadskrafterna utnyttjas samhällets resurser på det mest optimala sättet.

GD 27 NOVEMBER 2008

Mer läsning

Annons