Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden snart här

Annons

”Aktuellt på äldreområdet 2008”, utgiven av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), är trots sin knastertorra ton en utomordentlig utgåva. Denna årliga skrift innehåller aktuellt siffermaterial och relevanta resonemang kring hela äldreområdet. Rapporten kan beställas på www.skl.se/publikationer.

Naturligtvis är vården i sig det viktigaste, hur den utförs, vilka som utför den, vilken valfrihet som finns och så vidare men tunga kapitel både i den här skriften och i verkligheten är dock också kostnader och finansiering som i sin tur hänger nära samman med demografin och levnadsförhållandena.

Det är väl bekant att vi svenskar lever allt längre och att detta kommer att sätta hård press på välfärdssystemen – guldbröllopslavinen är ju ett begrepp numera. En kalkyl baserad på att resurserna för välfärdstjänsterna utvecklas i takt med standardförbättringarna i samhället (BNP-utvecklingen) innebär kostnadsökningar som motsvarar en skattehöjning för kommuner och landsting med 40-45 öre per år, vilket är en helt orealistisk utveckling sett över en längre period. Alltså måste andra åtgärder vidtas. Eftersom en stor del av de offentliga tjänsterna består av tjänster mellan människor är det svårt att höja produktiviteten i samma takt, konstateras i rapporten.

Per Borg har i boken ”Reform eller reträtt” hävdat att det största hotet mot välfärdssystemen är vår egen ovilja att anpassa dessa till nya förutsättningar. Risken finns att vi kommer att backa in i framtiden om vi alltför länge håller fast vid de etablerade systemen.

I rapporten diskuteras en del kring detta men ska man se det politiskt är det oerhört svårt att åstadkomma genomgripande resultat. Förändringar tar år att få till stånd. I rapporten nämns till exempel effektivare studietid och högre faktiskt pensionsålder som ett sätt att öka samhällets resurser. Vi som var med minns dock fortfarande när det var politiskt korrekt att anse att pensionsåldern skulle vara 58 år och när oförståelsen för alla som arbetade efter 65 var monumental och totalt närsynt.

Ett citat från den gamla goda tiden ska jag kosta på mig. Från socialvårdsförbundet 1951: ”Säg inte emot en åldring om det ej är absolut nödvändigt”.

Tord Bergkvist

före detta politisk redaktör

tord.bergkvist@bredband.se

Mer läsning

Annons