Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatta läktare, tack!

Annons

fritidsnämnd som beslutade att Davis Cup-matchen mot Israel ska spelas inför tomma läktare borde skickas på demokratikurs. Varför inte en av socialisternas kära ABF-kurser? Tydligen vet inte Skånevänstern att regeringen enligt grundlag ansvarar för utrikespolitiken och att ordningsmakten, inte politikerna, utvärderar säkerhetsläget. Väl på ABF-kursen borde någon upplyst jäkel även informera om att en av demokratins elementära uppgifter är att värna den konstitutionella yttrande- och samlingsfriheten.

Den officiella politiska hållningen manifesterad med matchbeslutet förklarades först med säkerhetsaspekter. Men när polisen avfärdat att de krävt tomma läktare för att garantera säkerheten kvarstår faktum att politikerna håller enskilda idrottsmän från Israel ansvariga för den israeliska regeringens utrikespolitiska dekret. Jude som jude, tycks vara den farliga tankefiguren som hämmar den fria prövningen av idéer.

förankring i den extremistiska vänstern och islamiska organisationer har fått härja fritt i Malmö. Med kriget i Gaza som förevändning har judiska inrättningar angripits, fredliga pro-israeliska demonstrationer saboterats och den gamla judiska begravningsplatsen brandbombats.

I ett läge där antisemitismen pyr borde kommunstyrelsens ordförande, Ilmar Reepalu, S, markera att politikernas främsta uppgift är att dämpa motsättningarna genom ett resolut försvar av rättsstatens och demokratins principer om tolerans. Men Reepalu resignerar.

”En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern... De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation”, uppger han till Sydsvenskan. Som om alla från Mellanöstern hyser samma åsikter?

”Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget”, fortsatte Reepalu för att toppa med: ”Över fyrahundra barn har mördats i Gaza”. Att judar mördar barn för att använda blodet i religiösa ritualer är en klassisk antisemitisk myt som historiskt lett till otaliga pogromer. Även om Reepalus uttalande inte har beröringspunkter med judefientligt tankegods så är det ytterst omdömeslöst.

Budskapet som Malmös starke man och nämndens beslut sänder ut till de våldsamma grupperingarna är att våld lönar sig. En usel signalpolitik som kompromissar med demokratins märg. Istället för att premiera våld som en framgångsrik metod att vinna gehör för sina åsikter borde extra resurser avsättas. Så att matchen kan spelas. Inför fullsatta läktare.

Mer läsning

Annons