Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg irrelevant för Gävle

/
  • Hälsingland. Vackert, men till föga nytta för Gävle. (Bilden: Svedbovallen utanför Järvsö)

Annons

Hälsinglands dominans över Gästrikland i Region Gävleborg är total, kunde vi konstatera på tisdagen efter att maktkoncentrationen fullbordats genom 4 – 0 -segern till den nordliga länshalvan vad gäller den geografiska fördelningen inom regionens högsta ledning, majoritetens fyra regionråd.

I rikspolitiken ses Stockholmsdominansen som ett problem. Men det omvända kan inte heller vara bra – att småorter dominerar över tillväxt- och befolkningscentra. Det finns goda skäl för idealet att politiska ledningar bör vara allsidigt sammansatta såväl vad gäller kön, ålder, yrkesbakgrund, socialgrupp, med mera. Liksom även bostadsort. Besluten blir helt enkelt sämre om viktiga erfarenheter helt saknas. Det gäller lika för såväl riksnivån som den regionala nivån.

En inte obetydlig dimension går förlorad om det inte finns politiker i maktställning som har erfarenhet också av att verka i miljöer där jobb skapas, dit folk flyttar, där högre utbildning och tjänstenäringar finns och som präglas av mångfald – förhållanden som mer eller mindre saknas i homogena småstäder och byar där alla känner alla.

Gävles framgångar vad gäller dessa faktorer ska nu inte överdrivas. Men i övriga länet finns de i princip inte alls.

Tittar man på fördelningen i regionen mellan Gävle och övriga länet så haltar den dessvärre ännu mer än fördelningen mellan landskapen.

Gävles befolkning (97 094) är större än Hälsinglands alla tre städers tillsammans (Hudiksvall, Söderhamn, Bollnäs = 88 373). Av länets 277 737 invånare bor 35 procent i Gävle. Av regionens 75 ledamöter representeras Gävle av 17. Alltså 22,7 procent.

Inom de styrande partierna S, V, MP och C är det ännu värre. Där är bara sex av 42 ledamöter Gävlebor = 14,3 procent. Därav ingen miljöpartist och ingen centerpartist. Miljöpartiets enda valsedel i länet toppades av fem hälsingar – detta parti som annars är så noga med balanstänkande att de har både ett manligt och ett kvinnligt språkrör.

Hur förklaras då Gävles regionpolitiska fiasko? Ja, antingen med att Gävlepolitiker inom länets partiorganisationer har svagt intresse för regionpolitik. Eller att om de ändå har det, så utmanövreras de av hälsingar (och även av folk från Gästriklands bruksorter).

Den nya regionbildningen krackelerar redan innan den sjösatts. Residensstadens politiker ser den som irrelevant.

Egentligen är det inte så konstigt. Gävles framtid står inte att hitta i Ljusdal och Gnarp, utan i landets tillväxtcentrum Mälardalen.

Som ju faktiskt ligger närmare även rent geografiskt för Gävle än vad Hälsingland gör.

Mer läsning

Annons