Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD släckte inte RIX FM

Annons

Vid årsskiftet tystnade Rix FM i Gävle.

Det var tråkigt, tycker vi på Gefle Dagblad som alltsedan kanalens start haft ett kärleksfullt förhållande till det som vi ansett vara vår alldeles egna radiokanal.

I början på 90-talet lyckades Jan Cahling, som då var VD på Gefle Dagblad, köpa in Rix FM när de första kommersiella radiofrekvenserna faktiskt såldes på auktion.

Gefle Dagblad har alltså varit ägare till Rix FM, men när tidningarna i Gävle fusionerades 2003 övergick Rix FM i Gävletidningar AB:s ägo.

Gävletidningar AB äger både Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Sedan är det Mittmediaförvaltnings AB som äger Gävletidningar.

Varför berättar jag nu det här ?

Jo, många tror att det var Gefle Dagblad som ägde Rix FM och (ännu värre) att det är vi som släckt stationen här.

Arga mejl strömmar in till oss från lyssnare som saknar sin trevliga radiokanal och framför allt gänget i Morronzoo.

Titti och Roger är ju dessutom från Gävle och var mångas favoriter.

Så här kan det se ut i mejlkorgen:

”Men käraste vänner, kan ni inte ta tillbaka ert puckade beslut nu så allt blir som vanligt igen? ”

Alla som protesterar uttrycker sig inte lika vänligt, men budskapet är detsamma: Ge oss vår favoritkanal tillbaka !

Mitt svar måste tyvärr bli: Gefle Dagblad hade och har ingenting att säga till om i den mycket komplicerade affär som ledde till att Rix FM försvann på nio orter i Sverige.

Det var Göteborgspostens ägare Stampen, majoritetsägare i Rix FM , som initierade affären som förändrade det kommersiella radiolandskapet i Sverige.

I Gästrikland kan vi nu lyssna på Mix Megapol och på Rockklassiker. Vanans makt är stor, men jag tror nog att båda kanalerna kan bli bra och vara ett av valen i den totala radiokakan. Alla har vi ju våra radiovanor, själv lyssnar jag helst på Lugna Favoriter när jag kör bil i Stockholm, men när jag promenerar till jobbet här hemma lyssnar jag alltid på P1 och morgonmusiken i Aurora.

Alla som hört av sig och protesterat mot nedläggning av Rix har på ett bra sätt varit arga på själva sakfrågan.

Det kan man inte säga om några män som i helt andra frågor anmält sitt missnöje med Gefle Dagblad. Vi är tre kvinnor i högsta ledning och vi har just kallats ”käringar med katt” i ett mejl och en insändarskribent som inte får allt han skriver publicerat kallades oss för maktgalna tanter i en insändare (som han fick in).

Före oss fanns bara manliga chefer på GD och aldrig har jag hört att någon skällde på dem för att de var gubbar!

Själv kan jag kvala in i själva tantåldern och tar utnämningen med ro. Men mina chefskolleger Lilian Sjölund och Maria Brander är rena ungdomarna, i alla fall om man jämför med han som kallar oss tanter!

Mer läsning

Annons