Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gillar

När Gävleborgspolisen på onsdagen presenterade sin verksamhetsplan för 2013 var en av punkterna att polisen ska bli mer synlig, men inte bara i form av fler poliser på gatorna utan även digitalt.

Annons

Gävleborgspolisen finns redan representerad på Facebook men bara i de norra delarna av länet – Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig. Nu ska det bli ändring och så småningom är det det tänkt att även Gävlepolisens arbete ska kunna följas på Facebook.

Lägg resurser på ”riktigt” polisarbete tycker nog vissa.

Men självklart finns det fördelar för såväl polisen som allmänheten med närvaron på sociala medier. För polisens del kan det bidra till att klara upp småärenden av olika slag. Som bortsprungna hundar och borttappade plånböcker. Facebook kan också vara ett sätt för polisen att få en snabb och närmare kontakt med medborgarna som får åtminstone en inblick i det dagliga arbetet.

Den myndighet som har en öppen och personlig kontakt med människor via Facebook har mycket att vinna men samtidigt måste myndighetsrepresentanter väga sina ord noga. Att många poliser väljer att vara personliga, humoristiska eller känslosamma när de i arbetet skriver inlägg är oftast positivt, det ger en annan bild av polisen och höjer förstås läsvärdet på inläggen.

Det är dock av yttersta vikt att polisen i alla lägen uppträder professionellt, det har hänt att inlägg gjorts som gått över gränsen för vad som kan anses vara lämpligt. Sedan gäller det förstås att hålla koll på kommentarerna där det ju – som bekant – lätt kan spåra ur.

Men med denna brasklapp är det väl bara att konstatera: Gävlepolisen på Facebook. Det gillar vi.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons