Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte Dawit Isaak

Annons

I sju år – eller närmare 2700 dagar – har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea. Nyligen kom oroande uppgifter om att hans hälsotillstånd försämrats och att han förts till ett militärsjukhus utanför huvudstaden Asmara.

”Det sägs ha rykte om sig att vara sista anhalten innan man avlider”, sade Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen för Dawit Isaak, till Dagens Nyheters nätupplaga.

Nu har både EU och svenska UD börjat agera mer kraftfullt. Sveriges ambassadör, Fredrik Schiller, är på väg till huvudstaden Asmara.

Men läget ser ändå inte ljust ut. När Ekot ställde frågan om regimen i Eritrea någon gång verkar ha brytt sig om påtryckningarna från Sverige svarade kabinettssekreterare Frank Belfrage:

”Ja, på det sättet att vi numer har lyckats återetablera en dialog och vi är i kontakt med dem. Det tidigare läget var ju att det var fullständigt bottenfrusna relationer.”

Från en nyligen återupptagen dialog är det sannolikt mycket långt till ett frisläppande.

Men det betyder förstås inte att alla som engagerat sig i fallet bör ge upp. Det enda alternativet är att fortsätta med påtryckningarna på Eritrea – och låta Dawit Isaaks familj veta att han inte är glömd.

Mer läsning

Annons