Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte träforskningen

/

Annons

Utbildning, infrastruktur och satsningar på spetsforskning är områden som länsstyrelsen och Region Gävleborg vill satsa på för att minska arbetslösheten. Till den ändan vill man dessutom ha 150 miljoner av staten...

Landshövding Barbro Holmberg och Region Gävleborgs ordförande Per- Olof Svensson har som bekant nu redovisat hur de vill dra länet ur krisen. Det handlar om gamla beprövade grepp. Utbildning kan ju till exempel aldrig vara fel, inte ens under en högkonjunktur. Infrastruktur ligger i tiden, inte minst på grund av utsläppsproblemen. Därför vill man i första hand bygga ut Ostkustbanan till dubbelspår.

Mer spännande känns satsningarna på spetsforskning inom två områden, stål, verkstad och materialteknik samt miljö- och energiteknik. Den första satsningen lokaliseras givetvis till Sandviken. Var centrum för miljö- och energiteknik hamnar är oklart, men i Söderhamn pågår redan ett arbete som kallas Södra Norrlands vindkraftcentrum.

Vindkraften är viktig för Gävleborgs län. Nio procent av landets bästa vindkraftslägen finns i vårt län, enligt länsstyrelsen. Hittills har man fått in mer än 900 ansökningar om att få anlägga vindkraftverk eller vindkraftparker. Enligt länsstyrelsen skulle vindkraften kunna byggas ut till att motsvara två kärnkraftsverk av Forsmarks storlek.

Till vardera spetsforskningsprojektet finns redan 15 miljoner regionalt, men man hoppas nu att staten ska skjuta till lika mycket. Det borde vara möjligt, totalt 30 miljoner är mer eller mindre felräkningspengar i sammanhanget...

Men staten kanske borde fråga också efter ett tredje spetsforskningscentrum, det som skulle handla om skog, trä och massa. Korsnäs status på det området kan ju jämföras med Sandviks inom stålet.

Det är svårt att begripa hur samordningskansliet, där länsstyrelsen och Region Gävleborg samarbetar, har resonerat när man lämnat ett område så dominerande och viktigt för vårt län utanför spetsforskningsplanerna. Det är ju bara oförmåga och oföretagsamhet som gjort att vårt län inte sedan länge har ett trätekniskt forskningscentrum.

Nåväl, det finns ju fortfarande möjligheter att inkludera skog, trä och massa i de framtida planerna. Låt oss hoppas att tandemparet Holmberg/Svensson inser det.

Barbro Holmberg har onekligen gjort en rivstart på sitt nya jobb. Med flit och höga ambitioner har hon rest runt i länet för att träffa så många människor som möjligt. Hon har också därmed varit synlig och närvarande på ett sätt som flera landshövdingar före henne inte kunna leva upp till.

Det får gärna fortsätta så...

GD 4 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons