Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis, Sverige!

Annons

Det har bara gått en månad sedan regeringens nya regler för arbetskraftsinvandring trädde i kraft, men effekterna märks redan av.

Enligt Dagens Nyheter har 762 ansökningar om arbetstillstånd lämnats in sedan mitten av december. De flesta, drygt 200, är från Indien, 83 är från Kina, stora grupper kommer också från Thailand och Ryssland.

Främst är det välutbildade personer som jobbar inom IT- och telekombranschen och läkemedelsindustrin som ansöker om arbetstillstånd – förutom från Thailand, där många i gruppen är kockar.

Det är bara att gratulera företagen som lyckats locka till sig välutbildad arbetskraft. I förlängningen drar alla svenskar nytta av att hundratals driftiga, professionella personer söker sig hit och bidrar till samhällsutvecklingen i stort.

Det finns dock brister i de nuvarande reglerna. Lagen omfattar exempelvis inte de tusentals som uppskattas befinna sig illegalt i Sverige.

Dagens Nyheter tar upp exemplet med irakier som har fått avslag på sina asylansökningar, men som inte kan avvisas på grund av det oroliga läget i hemlandet. Även om de har jobb sedan länge kan de inte stanna i Sverige som arbetskraftsinvandrare, utan måste i så fall återvända och söka arbetstillstånd från hemlandet.

Reglerna kunde gott bli mer flexibla och generösa. Men dagens system innebär åtminstone att Sverige har tagit ett rejält steg i rätt riktning.

Mer läsning

Annons