Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönländskt val

/

Annons

Piffissat nutaat takkukkiartulerput = nya tider på väg. Grönländarna folkomröstar just i dag och allt tyder på ett ja till självstyre! En framtida suverän grönländsk stat blir förhandlingsbar i och med självstyret men dagens tvehågsna opinion vill inte omgående köra Danmark på porten.

Grönländarnas resning är ju mild så länge danskarna står för en tredjedel av försörjningen. Fyra årliga miljarder släcker inuitsamhällets frihetsglöd men nya drömmar spirar ändå i takt med stora gas- och oljefynd i norr – delvis framhjälpta av ökad isavsmältning.

Vad sägs i fall den globala uppvärmningen lyckas förlösa en självständig grönländsk stat? Om den nu ens är möjlig? Drömmar och visioner materialiserar sig inte bara för att de är vackra och rättvisa.

I tre sekler har inuitisk kulturell självaktning tagit spjärn mot ett danskt materiellt/politiskt övertag. En gång gjorde danskarna kolonialt intrång med tranolja i blick. På traditionellt manér har följden av en ojämlik kamp mellan kulturer skapat en undertryckt lokal majoritet mästrad av en liten inflyttad maktelit. Dansk-inuitisk uppblandning sker men fortfarande är inuiter i majoritet på Grönland – att de med självstyret nu får folkrättslig status är inte mer än rätt. Tidigare var de jämställda med bornholmare och jylländare.

Vad är möjligt för en arktisk folkspillra – 57 000 människor? Självstyret ger rätten till underjordiska tillgångar. Stora oljeintäkter kan bana väg till självständighet men pessimisterna räds då Danmarks ekonomiska reträtt.

Grönland blev ett danskt län 1953 då många forna kolonier bildade suveräna stater. Ingen anade väl att det lilla arktiska folket på Grönland en dag skulle gå samma väg. Frihetslängtan och självtillit spirar dock även i frusna rum. 1979 inrättades hjemmestyret med fulla maktbefogenheter inom beskattning, arbetsmarknad, socialpolitik och sjukvård. Snart nog lämnade Grönland EU i syfte att rädda fisket. Men när det flaggades grönländskt var den nya flaggan märligt nog rödvit av dansk design.

Med dansk utrikes- och säkerhetspolitik fortsätter stödmiljarderna att rulla in, men inte om det amerikanska isberget glider danskarna ur händerna.

Mer läsning

Annons