Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk minister

Annons

Regeringsskiftet på Island är historiskt på flera sätt. Jóhanna Sigurdardóttir är landets första socialdemokratiska statsminister på mycket länge. Därtill är hon också världens första öppet homosexuella regeringschef.

När den tidigare statsministern Geir Haarde lämnade in sin avskedsansökan hade det naturliga varit att låta honom sitta kvar i väntan på det kommande nyvalet. Att presidenten väljer att tillsätta en vänsterregering har sina speciella skäl. Dels har Haarde problem med hälsan, dels har förtroendet för det tidigare regeringspartiet, Självständighetspartiet, rasat i botten.

För att återupprätta medborgarnas tillit till de demokratiska institutionerna krävs ett definitivt brott med den gamla ledningen.

Det faller på Sigurdardóttir att visa att hon kan ge Island det politiska ledarskap som behövs.

Överst på den nya regeringens dagordning står frågan om ett isländskt EU-medlemskap. Opinionen har svängt och nu verkar det som om det isländska folket vill knyta starkare band till Europa. Man tycks ha insett att ensam trots allt inte är stark. Särskilt inte när det stormar på världsmarknaden. Den andra halvan av regeringskoalitionen, det vänster-gröna partiet, säger dock bestämt nej. Partiledaren tillika finansministern Steingrímur J. Sigfússon hoppas i stället på en allians med Norge.

Det är inte säkert att den nya regeringen får godkänt av väljarna.

Allt hänger på hur mycket storstädning islänningarna kräver. Räcker det med en regering bestående av politiker som inte var fullt lika insyltade som de övriga?

Mer läsning

Annons