Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskola och energi

/

Annons

på en energiutbildning med inbyggd praktik. Det är naturligtvis alldeles utmärkt och passar precis in i länsstyrelsens idéer om forskning och utbildning i allmänhet och spetsforskning i synnerhet.

I det framtidsdokument som landshövding Barbro Holmberg lagt fram tillsammans med regionstyrelsens ordförande Per-Olov Svensson betonas vikten av kompetens och utbildning. Bland annat hänvisar man till Högskolan, som planerar en rad utbildningar. Energiutbildningen är alltså en av dem.

Just energiområdet förs fram i framtidsdokumentet och man har börjat arbetet med att etablera ett spetsforskningscentrum inom miljö och energi. Söderhamn ges som ett exempel. Där pågår ett arbete som kallas södra Norrlands vindkraftcentrum, utpekat som en av tre noder i Sverige.

regionalt vindkraftbolag i länet, Sveriges modernaste komposteringsanläggning i Forsbacka, geometrisk energiforskning vid Dellensjöarna och en demonstrationsanläggning vid Wij trädgårdar ”Ny energi vi gamla landskap”.

Det finns naturligtvis mycket mer, men det är ändå lätt att se hur en högskoleutbildning på energiområdet passar in i länets profil. Högskolan hoppas också få en Masterutbildning i energisystem, vilket skulle innebära att man kan starta forskarutbildning. Det vore naturligtvis ytterst välkommet och värdefullt.

som Högskolan nu vill starta gör man tillsammans med Gävle Energi. Modellen kallas Co-op och finns redan på Högskolan väst i Trollhättan.

Men allt, i det närmaste, hänger på att länets företag ställer upp med praktikplatser. Minst 100 platser behövs om Högskolan får 30 nya studenter varje år. Skolan har bjudit in energiföretag från Iggesund i norr till Forsmark i söder.

igång den nya energiutbildningen nästa år. Även om vi då fortfarande dignar under lågkonjunktur och finanskris, och så är det säkert enligt de flesta bedömare, så är det utomordentligt viktigt att företagen verkligen bemödar sig om att skaffa fram praktikplatser. Här har nämligen Gävleborgs län en gyllene chans att skapa ett spetsforskningscentrum på området energi och miljö med forskning och utbildning förlagt till Högskolan i Gävle.

Det skulle också kunna utgöra en viktig pusselbit i det som länsstyrelsen och regionen kallar ett kompetenspaket för Gävleborgs län. En andra pusselbit blir till exempel ett spetsforskningscentrum i Sandviken för kompetensutveckling inom det verkstads- och materialtekniska området.

Sedan saknar vi bara ett spetsforskningscentrum för kompetensutveckling när det gäller skog, trä och massa. När kommer den satsningen?

Mer läsning

Annons