Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstbudgeten: ingen integration, mer pengar till kungen och straffskatt på tevespel

Ledarsidan har tagit sig en titt på regeringens höstbudget.

Annons

Regeringens höstbudget, en hiss eller diss?

En historiskt svag regering har för tredje gången presenterat sin höstbudget. En del av innehållet är redan känt sedan tidigare. Ledarsidan har tagit sig en titt på budgeten, är det en hiss eller diss?

- Generös tolkning av stram finanspolitik. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) har regeringen Löfven fört en stram finanspolitik. Det låter bra. Men problemet är att det inte stämmer. Trots högkonjunktur är budgeten inte balanserad, det råder underskott, och regeringen lånar pengar för att finansiera sin politik. Nationalekonomen Lars Calmfors uttryckte det bäst: "Vi vill ju ha säkerhetsmarginaler om det händer något framöver. Därför ska man spara i goda tider så att man har marginal att göra insatser om det blir en lågkonjunktur".

- Bra MP-politik. Miljöpartisterna har lyckats få igenom sänkt moms på reparationer och avdrag för reparationer av vitvaror. Det är välkomna incitament för att få svenskar att lämna slit- och slängvanor.

- Mer bidrag till kungen! Efter ett intensivt 2015, med bland annat officiella statsbesök från Indien och ett prinsbröllop, och två kungliga dop bara i år behöver kungafamiljen mer pengar. Därför får kungen 137 miljoner kronor i höstbudgeten, och anslaget väntas öka än mer. 2020 hamnar anslaget på 146 miljoner kronor. Landets republikaner lär inte jubla över kungamiljonerna.

- Dyrare att spela tevespel hemma. Regeringen vill införa en skatt på viss elektronik för att komma åt "farliga ämnen i människors hemmiljö". Det skulle innebära att en hemkonsol som Playstation 4 blir 400 kronor dyrare i svenska elektronikbutiker. Det lär bara leda till att julhandlande föräldrar köper spelkonsoler till sina barn på utländska nätbutiker.

- Mer pengar till misslyckade kommunala prestigeprojekt? Regeringen och Vänsterpartiet vill ge "tio välfärdsmiljarder" till landets kommuner. Men det är inte en satsning på välfärden som de rödgröna partierna försöker få det att låta som. Miljarderna är inte riktade statsbidrag. Det betyder att kommunerna kan lägga resurserna på vad de själva vill. Vård, skola och omsorg? Ja, kanske. Idrottsarenor, offentlig konst och trollerikonster? Det är inte omöjliga satsningar om du bor i en kommun som prioriterar fel. De kommande åren kommer dessutom kommunerna att dras med mindre skatteintäkter och kraftigt ökade kostnader för vård, skola och omsorg. Sett utifrån detta är de "tio välfärdsmiljarderna" bara en kompensation för ökade kommunala utgifter.

- Brist på integrationspolitik. "Du nämner knappt att vi har integrationsproblem i Sverige" sa Moderaternas Ulf Kristersson till finansministern i riksdagens budgetdebatt. Förra höstens flyktingkris, där omkring 160 000 asylsökande kom till Sverige, verkar inte utgöra någon större oro för regeringen. Det finns knappt några insatser för att integrera nyanlända i budgeten. Men det är ju klart, regeringen vill inte diskutera förslag som exempelvis enkla jobb för nyanlända. Eller tror regeringen på allvar att så kallade statliga beredskapsjobb ska bryta utanförskapet?

Nej, höstbudgeten var inte så värst lyckad. Bättre lycka nästa gång, Magdalena Andersson?

Mer läsning

Annons