Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I det allmännas tjänst

Annons

Vinterns tyngsta helger har avverkats enligt traditionella sedvanor och ett nytt år ligger framför oss, obrukat med blanka ark, för att travestera Alf Prøysen. Den internationella scenen har dominerat nyhetsflödet under helgerna med budskap som lagt kraftig sordin på såväl jul- som nyårs- och trettondagsfirande. Och eländet tycks fortsätta...

Om man nu för ett ögonblick byter perspektiv och tittar på vad som kan tänkas hända på det lokala planet den närmaste tiden så handlar det om landstinget. De fyra borgerliga partierna bjuder nu gemensamt in socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och sjukvårdspartiet till överläggningar nästa vecka om att bilda en ny landstingsmajoritet.

Det låter ju bekant, men är det inte riktigt. För det första får nu också vänsterpartiet och sjukvårdspartiet vara med i förhandlingarna. De har tidigare varit sidsteppade. För det andra bjuder det nya moderata i oppositionsrådet Patrik Stenvard en öppning genom att förklara sig vara villig att kompromissa... En borgerlig budget är tagen och fattade beslut ska respekteras, men ”vi är samtidigt beredda att kompromissa”, säger Stenvard.

Kan det betyda att man förhandlar om stora delar av budgeten. Ja, med tanke på att nya prognoser nu säger att landstingets ekonomiska utfall blir ännu sämre än man tidigare trott. Skatteintäkterna blir tydligen mycket lägre än förväntat.

Läge för budgetjobb, alltså...

Frågan är nu om socialdemokraterna mot den bakgrunden kan fortsätta att tjura och upprepa sitt mantra ”aldrig samarbete med moderaterna”?

Inom kort kommer landstingsfullmäktige av allt att döma att stå inför tvånget att fatta drastiska och omfattande beslut om hur den framtida sjukvården i länet ska organiseras. För detta krävs en fungerande majoritet. Det inser säkert alla. För den framtida sjukvårdens skull krävs också att politikerna för en gångs skull kan bortse från egennyttan till förmån för allmännyttan.

Med andra ord måste sjukvårdens intressen låtas gå före de enskilda partiernas!

Partipolitisk prestige och taktik måste lämnas därhän, gamla motsättningar läggas åt sidan, allt för det allmännas bästa. En omstrukturerad och väl fungerande sjukvård i Gävleborg, en som vi också i längden har råd med, är överställt allt annat och får inte offras på partipolitikens altare.

Gack alltså åstad till förhandlingsbordet med öppna sinnen och länsbornas bästa för ögonen.

Mer läsning

Annons