Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga Hagström

Annons

Den nu bortgångna Inga Hagström i Sandviken blev historisk genom att 1992 som första kvinna i Gästrikland bli finanskommunalråd och kommunstyrelseordförande. Kanske krävdes extra mycket av en kvinna för att utses i en kommun med stort inflytande från det länge starkt mansdominerade Metall. Några år senare följde Eva Gillström i Gävle, och idag leds två av de fyra Gästrikekommunerna av kvinnor, Carina Blank i Gävle och Marie-Louise Dangardt i Hofors.

Inga Hagström blev en av regionens mest uppskattade och populära kommunalpolitiker någonsin. Sandvikenborna tog henne till sitt hjärta, bruksflickan som genuint kände miljön och dess människor. Alltid öppen och hon tycktes ha tid för alla. Samtidigt en kraftfull ledare som fick saker uträttade.

Hon hade ett starkt kulturintresse och insåg tidigt att kultursatsningar för barn och vuxna också bidrar till att ge Sandviken gott anseende och attraktionskraft. Detsamma gällde hennes starka engagemang för bandyn, som hon kunde ge ännu mer tid sedan hon 1998 avgått som kommunalråd. Bandyn i Sandviken stärker den lokala identiteten och ger goodwill långt utanför kommungränsen.

Socialdemokratin styrde redan innan Sandviken blev stad. Långvarig makt för ett och samma parti riskerar att leda till självtillräcklighet, men Inga Hagström tycktes genom sin öppenhet och person resistent mot alla sådana later. Hon var inte bara respekterad utan omtyckt på ett sätt som kommer få till del.

Mer läsning

Annons