Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isländskt korthus

Annons

Island är det land i Europa som drabbats allra hårdast av finanskrisen. Här handlar det inte så mycket om kraftig nedgång som kollaps. De isländska bankernas köpfest i utlandet slutade i katastrof och nu är det skattebetalarna som får stå för notan.

Med lån till ett värde motsvarande nio gånger landets BNP gjorde bankdirektörerna våghalsiga investeringar. När luften gick ur finansmarknaden i USA rasade korthuset samman.

Gruppen av makthavare som lät allt detta hända håller fortfarande i regeringstyglarna och samma personer som var oförmögna att slå larm och dra i nödbromsen, har också ansvarat för krishanteringen.

Självständighetspartiet är av hävd Islands statsbärande parti. Det rör sig om ett konservativt parti som ofta samregerar med Islands motsvarighet till Centerpartiet. Det senaste åren har landet styrts av en koalition mellan Självständighetspartiet och socialdemokratiska Alliansen.

Efter en längre tid med protester ska nyval hållas den 9 maj. Företrädare för Alliansen uppger att man inte ser någon framtid för regeringskonstellationen. Ett sannolikt scenario är att Självständighetspartiet tappar sin dominerande ställning. Hur en eventuell regering kan komma att se ut är emellertid oklart. Vad man däremot vet är att statsminister Geir Haarde stiger åt sidan på grund av sjukdom.

Situationen på Island kan jämföras med läget i Italien efter korruptionsskandalen i början av 1990-talet. Italienarna gjorde rent hus med dåtidens partisystem och slöt upp bakom ”opolitiske” mediemagnaten Berlusconi. Någon isländsk Berlusconi har dock inte anmält sig.

Mer läsning

Annons