Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan ett val utan Alliansen vara räddningen för Liberalerna?

Hur ska partiet ta sig från femprocentsnivån?, funderar Gefle Dagblads politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons

Läs mer: Liberale toppolitikern från Gävle: "Skrota allianssamarbetet inför valet"

Borde kanske Liberalerna gå sin egen väg?

Liberalerna har parkerat på opinionssiffror kring fem procent. Så har det sett ut länge för partiet. Namnbytet för knappt två år sedan innebar inte den nystart många liberaler hoppats på. Nyligen stod det också klart att partiet kommer att gå till val med Jan Björklund som partiledare då Birgitta Ohlsson valde att hoppa av som partiledarkandidat. Turbulensen inom partiet och fortsatt lågt förtroende hos väljarna gör att partiet har all anledning att fundera på framtiden.

Per-Åke Fredriksson, L.

Per-Åke Fredriksson, tidigare oppositionsråd i Gävle för L och partistyrelseledamot, kommer med all sannolikhet att toppa partiets lista till riksdagsvalet i länet. Han skriver på Facebook att han och hans partikollega Mathias Sundin har motionerat till partiets landsmöte i november om att partiet ska driva en självständig riksdagsvalrörelse 2018. Utan Alliansen.

Anledningen är att Alliansen inte har bidragit till att stärka Liberalernas förtroende i väljarkåren i de val som varit sedan 2006. Han konstaterar att han stödjer den statsministerkandidat som driver igenom mest av Liberalernas partiprogram.

"Sedan andra världskriget har denne funnits i det borgliga lägret, men det är inte historien som räknas i kommande val utan resultatet av konkret handling.", skriver Per-Åke Fredriksson.

Frågan är om de båda liberalerna får gehör av landsmötet. Alliansen är och förblir ju ett omhuldat projekt för många inom borgerligheten.

Liberalerna har gott om goda idéer som borde kunna få genomslag men har sedan länge stora svårigheter att få genomslag för idéerna. Att tydliggöra den egna politiken är ett måste. Kanske är att göra sig fri från kompromisser med andra partier vägen bort från femprocentsnivån?

Oavsett strategi måste partiet göra något annat än att bara hänga med och hoppas på det bästa.

Mer läsning

Annons