Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Bra att kommunen ändrar sig

Det blir en programpunkt om medielandskapet idag med deltagare från lokalmedia under tryckfrihetsfestivalen Xpress. Det är bra att kommunen ändrat sig, skriver politiska redaktören Karin Bergkvist.

Annons

Efter en kritisk ledare har Gävle kommun ändrat sig och kultur-och fritidschefen Kajsa Ravin bjuder nu in lokalpressen till ett evenemang under tryckfrihetsfestivalen i Gasklockorna den 1-3 december.

Vilka turer det blev efter ledaren om kommunens tryckfrihetsfestival som arrangeras i Gasklockorna den 1-3 december.

I en ledare jag skrev i onsdags i förra veckan kritiserade jag det historielösa att i programmet inte ha något som helst fokus på den betydelse som lokaltidningarna haft för yttrandefrihet och demokrati för våra medborgare.

Läs mer: Gävle kommun firar tryckfriheten – men var i programmet finns lokaltidningarna?

Ledaren uppmärksammades av Sveriges Television Gävleborg som gjorde ett inslag med mig. I fredags intervjuade SVT med anledning av detta Gävles kultur- och fritidschef Kajsa Ravin som fick bemöta kritiken. Hon konstaterade att det inte stämmer och säger i inslaget att kommunen kommer att ha en aktivitet med Anna Gullberg, Gefle Dagblads chefredaktör, som är inbjuden till ett samtal med författaren Theodor Kallifatides på invigningskvällen.

Att detta inititativ togs efter det att jag i en ledare kritiserat kommunen nämnde kulturchefen inte i inslaget.

Läs mer: REPLIK TILL KAJSA RAVIN: Varför berättar du inte att du ändrade dig efter GD:s kritik?

I ett mejl som Kajsa Ravin skickade till mig på måndagsmorgonen skriver hon dock att det är en slump att kontakten med Anna Gullberg togs efter min ledare skrevs. Nåväl, oavsett hur det är med den saken så konstaterar nu kultur- och fritidschefen att man utökar programmet och bjuder därför in Gefle Dagblad, Arbetarbladet, SR och SVT till ett samtalunder Xpress som ”belyser medielandskapet idag, med hat och hot mot såväl journalister som kulturarbetare, digitaliseringsmöjligheter och hot och andra angelägna frågor.”

Det är bra att kultur- och fritidschefen nu efter att ha fått kritik ändrar sig. Självklart kommer GD att delta när vi nu äntligen fått inbjudan.

Mer läsning

Annons