Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Ingen överraskning att Fjärran Höjder inte går att sälja

Förra våren stod det klart att Alliansen i Gävle tänkte göra ännu ett försök att sälja Fjärran Höjder-badet i Gävle. Men inte heller den här gången dök någon köpare upp. Nu har Alliansen beslutat sig för att lägga ner försäljningsförsöken.

Annons
Ingen vill köpa Fjärran Höjder-badet i Gävle.

Ibland är det såklart så att det är läge att backa och inse att det inte går som planerat. Förhoppningsvis har Gävle kommun lärt sig något av turerna kring Fjärran Höjder.

För nog är det så att ivern den S-styrda kommunledningen kände på 1990-talet hemsöker dagens styre i kommunen. Då beslutade sig kommunen nämligen för att sälla sig till alla de kommuner i landet som tyckte att ett äventyrsbad var en självklar kommunal kärnverksamhet.

Även om Gävles version väl bäst kan beskrivas som ett äventyrsbad light blev det dyrt och har krävt massor av underhåll.

Nog hade man kunnat önska att framsynta politiker och tjänstemän hade tagit mer hänsyn till det faktum att det inte bara är att bygga, det ska underhållas också. Det gjorde man inte och således tog det inte många år innan man för första gången började prata om en försäljning. Redan 2003, sex år efter att det byggdes, närmare bestämt.

Bristen på intressenter har gjort att kommunen nu utfört omfattande rust av det slitna badet och det i så hög grad att det påverkar beslutet att lägga försäljningsplanerna på is.

"Eftersom det inte behövde göras så många investeringar landade vi i att vi inte säljer de närmsta åren. Nu är badet faktiskt i bra skick", säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M, till GD.

Fjärran Höjder kommer sannolikt att vara i kommunal ägo även i framtiden men förhoppningsvis är politikerna dock botade från tankar på äventyrsbad när det en dag blir aktuellt med ett nytt bad. För hur många simhallar av något enklare art skulle man inte få för priset av ett äventyrsbad? Och att se till att kommunens medborgare lär sig och upprätthåller simkunnigheten är däremot ett viktigt kommunalt uppdrag.

Mer läsning

Annons