Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Jag vill resa – inte bara titta på reseprogram

Flyget är idag inte bra för klimatet, men vill vi ha en värld där ingen reser? Självklart inte och därför är det viktigt att vi hittar andra sätt än att tvinga människor att stanna hemma för att minska påverkan på klimatet, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons
Vi reser allt mer. Är det rimligt att begära att vi ska sluta med det för klimatets skull? Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / TT

Svenskar reser mycket. Vi är ett av de absolut mest resande folken i världen. En undersökning från förra året som ett resebolag gjorde i samarbete med Sifo visade att 58 procent av svenskarna reser utomlands minst en gång om året. Vi är ett berest folk, visade också undersökningen. Mer än hälften av svenskarna har besökt fler än elva länder. Var femte har besökt så mycket som 20 länder.

Läs mer: Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Det finns många förklaringar. Vi har det gott ställt samtidigt som vädret är trist.

Men längtan efter att få stoltsera med solbränna i januari är inte enda anledningen. Vi kommer också från ett litet land och människor från små länder reser mer. Nyfikenheten på den stora värden därute har alltid funnits, längtan efter att själva uppleva – och inte bara läsa om – andra länder och kulturer är stor.

Det är fantastiskt att så många idag har den möjligheten tack vare en oändlig mängd sätt att resa till överkomliga pengar.

Min farfar slet på bruket i Hofors i hela sitt liv. Han var en nyfiken man, tidigt engagerad i rösträtts- och kvinnorörelsen. Och han närde en dröm och det var att få åka utomlands någon gång, att få se något annat än den begränsade värld som var hans av den enkla anledningen att människor med få tillgångar inte hade råd att resa någonstans för ett halvsekel sedan.

När han dog 1964 hade han fortfarande inte kommit utomlands.

Jag har däremot rest sedan barnsben. Så mycket dessa resor gav, vilken privilegierad uppväxt det var.

Mina barn får möjligheten att se olika hörn av världen, fler än jag fick. Det är tack vare att flyget blivit tillgängligt för fler och att det är enklare än någonsin att boka ett billigt boende. Det har gett fler än ekonomiskt privilegierade grupper möjligheter att resa.

Att flygets utsläpp är dåligt för klimatet är ett faktum och dess klimatpåverkan har förstås ökat med ökat antal flygresor öven om luftfartens totala klimatpåverkan, ska påpekas, fortfarande är relativt liten. Men för att säkerställa att flyget kan fortsätta att vara en stor del av vårt resande även i framtiden måste dess klimatpåverkan bli mindre, inte större.

Lösningen är enligt vissa att vi inte ska flyga alls – en uppmaning som bland annat en rad kändisar och tyckare gett.

Läs mer: Malena Ernman: Bara handling leder till mer handling

Men vill vi att vår värld ska krympa igen? Vill vi att resandet blir ännu mer en klassfråga än det redan är? Istället måste vi minska de negativa konsekvenserna av resandet. Flyget måste stå för sina klimatkostnader i högre utsträckning. Det pågår idag arbete inom stora flygbolag med att öka användningen av biodrivmedel, ett arbete som måste uppmuntras.

Att flyget blir mer klimatvänligt är lösningen på sikt. Inte att vi slutar resa. För en värld där vi får nöja oss med att titta på tv för att uppleva resmål vill vi inte ha.

Mer läsning

Annons