Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Lyssna på barnbarnen – de är bättre på källkritik än du är

Det är glädjande att många äldre använder internet, men de har en hel del att lära om källkritik, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons

Allt fler äldre använder sig av internet. Men källkritiken brister.

Varje år presenterar Internetstiftelsen i Sverige, IIS, studien "Svenskarna och internet". Förra veckan presenterade årets upplaga.

Läs mer: Karin Bergkvist: Även äldre människor ska kunna använda sig av nätets alla fördelar

I år uppger 94 procent att de använder internet. Bland personer upp till 45 år använder alla internet, bland 46–55-åringarna 99 procent och bland 56–65-åringarna är det 98 procent som är internetanvändare. I den äldsta gruppen är det betydligt färre, men mer än varannan svensk över 76 år är också internetanvändare idag.

En intressant del av undersökningen är den om källkritik.

Vi vet ju ju det kan se ut. Vandringssägner får vingar och rasistiska påhitt blir till sanningar när någon har hört att någon träffat någon som hört av någons kusins moster att någon sett något. Det blir ett indignerat inlägg och sprids av tiotusentals. Sajter på nätet som påstår sig skriva nyheter sprider egentligen propaganda.

Inte sällan blir det slentrianmässiga reaktionen att kräva att unga ska lära sig källkritik, att det är en viktig uppgift för skolan. Glädjande nog tyder undersökningen på att det är ett arbete som pågår i svenska skolor. Majoriteten av barn i mellanstadiet uppger att de fått lära sig om källkritik på nätet och på gymnasienivå uppger över fyra femtedelar att de fått kunskap om ämnet.

Det är viktigt att det arbetet fortsätter.

Men faktum är att det är just de äldre internetanvändarna som mer okritiskt delar saker på nätet. Det är bland dessa användare som källkritiken är sämst.

Att även äldre grupper blir allt mer vana vid internet är inte konstigt. De vill också vara med i utvecklingen och ser fördelarna. Det har också gjorts fina utbildningsinsatser bland pensionärsförbund för att få fler inkluderade och för att minska de digitala klyftorna. Förhoppningsvis kommer de att prata om källkritik på sina kurser också.

Ett vanligt sätt att lära sig ny teknik är att ta hjälp av familjen. Ring barnbarnen och be om en snabbkurs i hur man använder olika nättjänster. Passa på att be dem berätta om källkritik också.

Mer läsning

Annons